Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu úchvatné a velmi originální sci-fi s mladým a drsným Leslie Nielsenem, který v té době ještě neměl ani ponětí o svém komickém talentu. Efekty jsou velmi dobré a největší peckou filmu je robot Robby, který by se jistě hodil do každé domácnosti. Jednoho času mě tenhle film strašně bavil a mám ho moc rád dodnes. Velmi dobré padesátkové science fiction, které mohu jen doporučit. Určitě si ještě někdy udělám reprízu, na padesátá léta je to moc dobrá podívaná s bezpochyby úchvatnými efekty. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo brakové scifíčka z 50tych rokov majú oproti mnohým dnešným veľkorozpočtovkám jednu výhodu. Takmer všetky sa nám snažia niečo dôležité povedať. Forbidden planet je filozofické sci-fi, ktoré má čo povedať aj dnes. Niektoré prvky pôsobia archaicky a smiešne, napríklad robot, ale drvivá väčšina filmu je stále veľmi pôsobivá. Atmosféra planéty je neopakovateľná, nepamätám si, že by som mal niekedy potom podobný príjemný pocit z cudzieho sveta. Bonus: mladý Leslie Nielsen. Po opätovnom zhliadnutí doporučujem sa vybaviť znalosťou predlohy v podobe Shakespearovej Búrky, ten film je potom omnoho silnejším zážitkom. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a kéž by alespoň polovina dnešních sci-fi měla alespoň z poloviny tak dobrý nápad, atmosféru a tajemno, jako Zakázaná planeta. FIlmy bohužel hodně trpí dobou svého vzniku a tedy velmi mizernými triky (hlavně kreslené statické krajiny opravdu nejsou to, na co by se člověk těšil), ale na druhou stranu je fajn viděl Leslieho Nielsena jinak než jako šaška a hlavně zjistit, že byl jako mladík docela fešák ;) ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pravá nefalšovaná filmová exkurze do minulosti. Zakázaná planeta je v mnoha ohledech zajímavý úkaz. Scénář Shakespeare? První filmová role Leslie Nielsena? Skvělý odhad, kdy budeme kolonizovat vesmír? Cestování vesmírem v létajícím talíři? Na tu dobu vynikající triky a výprava? Je toho hodně, co mě překvapilo. Méně překvapivé bylo, že byly herecké výkony i dilaogy poplatné své době, takže byly úsporné a na hranici patetičnosti. To ale atmosféře nijak neškodilo. Spousta "sci-fi" zvuků na pozadí, dodávala jakýsi pocit tajemna. Bavíme se o filmu, který byl natočen před 65-ti lety. V té době to muselo být pro diváka stejně atraktivní, jako pro nás třeba Avatar. Sci-fi bylo v plenkách, nebylo moc s čím srovnávat, takže šlo zpravidla o originální příběhy...do té doby neviděné a nevariované, jako je tomu teď. Takže i v kontextu doby, byla Zakázaná planeta zajímavý projekt. Člověk pak ještě víc docení naši Cestu do pravěku, která vznikla o rok dříve, nebo i později natočený Vynález zkázy. Málokdo si uvědomuje, že v té době vzniklo nemálo filmů, které se v následujících letech dočkaly mnoha předělávek. Když si vyjedete žebříček 1955-1965, budete překvapeni. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pustil do předělávky Zakázané planety. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Toto ma skutočne dostalo! Na tie roky ( ved to je 50 rokov stará záležitosť !!! ) by som povedal, že to bolo technicky veľmi, veľmi premakané. Samozrejme, škeril som sa od ucha k uchu napríklad, ked tam tými svetlometíkmi bojovali a na xichtoch ani brvou nemihli... hehe... Alebo samotné zbrane.. no dopopuku... Aj to sa mi napríklad páčilo, že po pristátí na planéte, bez akýchkoľvek okolkov zbalili dcéru vedca, ani okom nemihli. No,ale bombastické hlavne bolo, že v porovnaní so súčasnými sci fi filmami, ktoré sú nenormálne a zbytočne natiahnuté, toto bolo nadupané akciou od začiatku až do konca a bez zbytočnej sekundy naviac! ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • MGM mělo svoje vlastní animační studio, ale v době natáčení nebylo provozuschopné. Animované efekty, jako byly zbraně, Robbyho přetížení či monstrum, proto vytvářel Joshua Meador v Disney Studios. (Dreadd)
  • Zakázaná planeta bývá označována jako první sci-fi film, který disponoval opravdu velkým rozpočtem. Filmy tohoto žánru nebyly do té doby brány příliš vážně ze strany velkých filmových studií, ale úspěch Zakázané planety ukázal, že velkoryse financovaný sci-fi film může být úspěšný. (Dreadd)
  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama