Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádnej velkej nadšenec sci-fi, takže jsem se na to podíval jen tak pro zajímavost a vůbec nic jsem od toho nečekal. Spíš jsem počítal s tim, že to po pár minutách vypnu a ani to nedokoukám. Nakonec jsem shlédnul celej film a ani jsem se nějak extra nenudil. Sice je to 50 let starej film, ale pořád se na to celkem dá koukat. Na filmu mě nejvíc zaujala poměrně slušná technická stránka na tu dobu. Sice je na hodně věcech vidět, že je to všechno vyrobený z papundeklu a nějaký ty paprskomety taky vypadaj trochu komicky, ale některý triky vypadaly docela slušně. Taky mě samozřejmě zaujal mladej Leslie Nielsen, kterýho jsem snad vždycky viděl jenom v komickejch rolích (kromě jednoho dílu seriálu MASH) a vždycky s bílejma vlasama, dále zajímavá "hudba", Altaira a její bizraní oblečky a robot Robby a jeho 60 galonů kořalky. Mně to teda asi stačilo vidět jenom jednou a myslim, že znovu se na to už dívat nebudu. Ale příznivci scifáren si to asi užijou víc, než já. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi, ve kterém se Leslie Nielsen objevuje dlouho před tím, než se stal Bláznivou střelou, ohromuje na svou dobu vynikajícími speciálními efekty. I ty nejinovativnější ale dnes působí jako z filmu pro pamětníky, když ne rovnou trochu legračně. Děj po dramatickém začátku plynne pomalým konverzačním tempem. Na akci dojde až na úplném konci. Zakázaná planeta je svým způsobem zábavná. Ale taky zastaralá a naivní. ()

Reklama

forsythia 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co o tom budou lidi psát za další polovinu století. Mně z těch šílených zvuků, které celý film doprovázejí, třeští hlava, a říkám si, jak jsou dnes tehdejší vize budoucnosti roztomile úsměvné. Ovšem abychom se jednou nedivili, až znovu objevíme Ameriku. Naši předkové se pak na nás budou ze záhrobí škodolibě šklebit a říkat: "My jsme to říkali!" ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Výborné a inteligentní sci-fi, které v záplavě šíleností své doby muselo působit jako zjevení. Škoda jen poměrně dlouhé "expozice" (s tím, že rozumím, že o žádnou expozici nešlo a ukazovalo gró filmu před lehce očekávatelnou pointou), byly tam krapet uspávající části, jež zmizely až prohlídkou krellských vynálezů. Kulisy jsou spíš roztomilé než hezké, zvlášť v doktorově rezidenci působí až kýčovitě, ale jednoduchost výpravy zase dala možnost soustředit se spíš na myšlenku než na vizuální či akční projevy. Freudovské finále nebylo nijak okázalé, ale vydrželo patřičně gradovat až do chytrého závěru. K tomu všechny scény s k zulíbání vybízející Anne Francisovou - místy jsou i opravdu vtipné, několikrát mě při sledování napadlo, jaké by bylo být Frankem Drebinem a tohle dlouhonohé koťátko zaučovat. A Robby měl potenciál stát se kultovní postavičkou. Možná poslední dobou plným počtem hvězd příliš plýtvám, ale když jsem volil, zda čtyři, anebo pět, za všechny klady prostě musím dát tu vyšší. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stáří snímku je sice hodně znatelné a v některých místech i rušivé, ale za myšlenku a temnou atmosféru by se nemusel stydět ani Steven Spielberg v dněšní době. Leslie Nielsen v hlavní roli vystupuje jako velký charakter, robot Robby je doslova ikonický a pohledná Anne Francis v krátké sukni je zpestření par excellence. Totožnost toho tajemného a dlouho očekávaného nepřítele mě tedy dost zklamala, ale na 50. léta přesto působí tenhle film docela převratným dojmem a je natočen tak zajímavým způsobem, že ani na chvíli vyloženě nenudí. Jít na to v té době do kina, asi bych si cvrnknul vzrušením do kalhot.. 70% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • MGM mělo svoje vlastní animační studio, ale v době natáčení nebylo provozuschopné. Animované efekty, jako byly zbraně, Robbyho přetížení či monstrum, proto vytvářel Joshua Meador v Disney Studios. (Dreadd)
  • Film se natáčel na stejném místě jako Čaroděj ze země Oz (1939). Zahrada, ve které přebývají zvířecí miláčci Altairy, je předělávkou vesnice Munchkin. (HellFire)
  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama