Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý židovský šlechtic Ben Hur věří, že se jeho lid i město Jeruzalém jednoho dne vymaní z nadvlády Římanů... Film se odehrává před 2000 lety, uprostřed boje mezi Římskou říší a okupovaném území Judeje. Dva přátelé vyrůstají společně v Římem - okupovaném Jeruzalému, dokud Messala není povolán na vojenský výcvik. O osm let později, se opět potkávají, když se Messala vrací do Jeruzaléma jíž jako velící důstojník římské posádky. Pak po nešťastné shodě okolností je Ben Hur odsouzen k otroctví v římské galei. Přežít se mu podaří jen s myšlenkami na krutou pomstu.Když Ben Hur, nyní úspěšný obchodník zasnoubený s Esther (Vancamp), se vrací do Judei, snaží se pomstít svou rodinu, stejně tak vede boj  za svobodu židovského národa. V epické pouti, která testuje přátelství hlavních postav Bena Hura a Messala, kteří se dají do boje o moc, lásku, čest a pomstu, vrcholí ve vzrušujícím finále. Budou přátelé schopní vzdát se nenávisti a pomsty ve svých srdcích a najít klid, než bude příliš pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je zřejmé, že se nejedná o žádný velkofilm. Leč "Ben Hur" si vystačí s tím, co má k dispozici - a snaží se zanechat co možná nejlepší dojem. A poučení ? ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Jistěže je možné odpustit ... dokonce i někomu, kdo vás zradil - kdo vám nebo vašim blízkým těžce ublížil ... ovšem pouze za určitých okolností. Například když dotyčný za své činy už zaplatil - a přitom o vaše odpuštění stojí. Nemyslím, že zrovna takhle to bylo míněno, jenomže milovat své nepřátele a nastavovat jen tak bezdůvodně druhou tvář jsem nikdy nepokládala za nejšťastnější životní filosofii, neboť takový přístup zpravidla nevede k uspokojivému řešení. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sprvu ma nutkalo porovnať túto televíznu verziu s Wylerovou klasikou z roku 1959, ktorú som videl nespočetnekrát, ale nejde to. Sú to odlišné verzie po všetkých stránkach. V prvom rade ma zarazila, že tvorcovia nedávali dôraz na silné scény, ktoré ponúka predloha. Všetko šlo v jednej emotívnej rovine a pri podobnom type filmu je to na škodu. Digitalizácia trikov ma príliš neuspokojila, hlavne preto, že ich nebolo treba veľa a aj tak boli odfláknuté. Pozastavovať sa nad slávnymi pretekmi vozov nemá zmysel, v tomto lepšie obstála aj verzia z roku 1925. Najväčším kladom považujem výber hlavného predstaviteľa Josepha Morgana ( Juda Ben Hur ), dokázal niesť veľké bremeno na pleciach a myslím, že to zvládol. Nabudúce, ak budem pociťovať potrebu pozrieť sa na životné osudy židovského šľachtica, siahnem radšej po klasike klasík. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Skončila pro ten den olympiáda, a proto vyvstala otázka, co bychom jako mohli dělat... A tak jsme se podívali na tohle. Nebyla to úplná katastrofa a hlavní hrdina se fakt snažil, ač mi čímsi připomínal Brada Pitta, ale Gaius Antonius se fakt těžko mohl stát nástupcem Pontia Piláta V Judeji v roce 30 po Kr.... No, nic, šanci pro druhý díl to ale dostane. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Filmovou klasiku z padesátých let jsem neviděla, takže nemohu srovnávat o kolik je toto zpracování jiné, či dokonce horší a abych byla upřímná, je mi to úplně ukradené. Pro mě je směrodatné, že jsem se u tohoto silného, poutavého příběhu nenudila ani minutku a přestože je jasné, že dvoudílný tv snímek nemůže mít tak nákladnou výpravu jako slavný velkofilm, i tak mi připadala na britské televizní poměry celkem velkorysá (přepadení na moři, závody koňských spřežení). Ben Hura jsem si pustila hlavně kvůli představiteli hlavní role a ten nezklamal. Joseph Morgan je velký talent uvězněný v CWčkovském seriálu a ať už tento světlovlasý Welšan hraje zákeřného nesmrtelného hybrida nebo žida, který se stal kvůli pomstě Římanem, je jako vždy výborný a já mohu jen doufat, že se jednoho dne zaskví v nějakém významnějším filmu. Navíc je typem herce, kterému z očí vyzařuje nebezpečí, takže mu nehrozí, že by někdy uvízl v rolích naivních klaďasů. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VIEŠ ČO MI CHÝBA NAJVIAC? ŠUNKA." __ ,,Pôvodná" verzia z roku 1959 je podľa mňa jeden z najlepších filmov vôbec a tak akékoľvek ďalšie porovnávanie a predovšetkým s touto TV napodobeninou by bolo absolútne zbytočné. Pokúsim sa teda hodnotiť nového Ben-Hura ako nezávislé dielo. Treba rozhodne povedať, že tvorcovia museli mať pri nakrúcaní určité ambície, minimálne aspoň domrviť všetko najmenej ako sa bude dať. Film sa tak môže pochváliť vskutku slušnými dialógmi, na druhej strany ak čerpali z kvalitnej predlohy (?) tak by mali byť absolútnou samozrejmosťou. Veľmi sympatickým mi prišiel úvod, kde sú Judah a Messala ešte malými chlapcami a naplno tak môžeme byť oboznámení so silou ich priateľstva. Za solídne je tiež možné pokladať herecké výkony, kde ani jedna postava nie je vyslovene zle zahratá (snáď len miestami sa mi vo vrecku otváral nožík keď som videl tú slečnu, čo pred časom robila Supermanovi nabíjačku. ...A potom ešte Kristus, ktorý ako keby mal o koliesko menej, no ukázal sa len v troch scénach). A čo je Ben-Hurovými neduhmi? Lacnosť a slabá réžia občas hraničiaca až s amatérizmom. Film má 3 hodiny, pritom by mu kľudne stačilo tak 150 minút. Dej je zbytočne doširoka vyrozprávaný s množstvom opakujúcich sa scén, či takých, ktoré sú zase úplne zbytočné. Postáv je tiež celá rada a pritom polovica z nich vstupuje do deja len minimálne či absolútne epizódne až je to zbytočné. Vo svojom rýchlom napredovaním sa film musí občas zastaviť pri hlbšej scéne, no aj tá je príliš okatá a páchne bezúčelosťou. Jedinými zapamätateľnejšími miestami je tak už spomínaný úvod a záverečných 15 minút, ktorý by film možno vyťahovali k 4*. Zvyšok sa ale utápa medzi 2*, miestami 3* a tak ,,zlatú strednú cestu" volím ako drobný kompromis i vzhľadom, že sa jedná o TV film. P.S. Čo má znamenať ten filmový plagát? (17. hodnotenie, 4. komentár k filmu) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (1)

  • Film vychází z jednoho z nejúspěšnějších knižních románů všech dob "Ben Hur: Příběh Kristův" Američana Lewa Wallaceho. Takřka 500 stránkový svazek poprvé vyšel pod hlavičkou nakladatelství Harper & Brothers 12. listopadu 1880. (Conspi)

Reklama

Reklama