Reklama

Reklama

Stonehenge

(TV film)
Velká Británie, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Zkoumání radikální teorie, že Stonehenge nebylo ani zdaleka pohřebištěm, jak se obecně předpokládá, ale léčebným místem - Lurdami doby bronzové.  Dva britští přední archeologové a světoznámí odborníci na Stonehenge, profesor Tim Darvill a profesor Geoff Wainwright, věří, že konečně objasnili tajemství nejslavnějšího kamenného kruhu planety. Jsou přesvědčeni, že Stonehenge bylo léčebným místem, kam se lidé vydávali na pouť, aby se uzdravili. Ve světě bez moderní medicíny měly tyto kameny zázračnou moc. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru archeologové hrozně hádají a jejich závěry nelze brát příliš vážně. Najdou jednu mírně znetvořenou lebku a už z toho vyvozují, že se jednalo o léčitelku, každý laik si dokáže vymyslet stovky alternativních vysvětlení, pro které je zhruba stejné množství důkazů. Myslím si, že lidé doby kamenné museli být praktičtí lidé, už jen aby přežili, a praktický člověk si samozřejmě všimne, že přítomnost nějakého kamene choroby neléčí. Připadá mi dost nepravděpodobné, že by si lidé v této době dali takovou práci a na životě ohrozili tisíce dělníků jen kvůli pověrám. ()

fruitixx 

všechny recenze uživatele

Nechápu tyto pozitivní komentáře, nic se tam člověk nedozví, jen tam rozebírají dvě vykopávky koster, že byly zraněné a že tam hledali pomoc. Srovnávají to s léčivými lurdami a nic víc. O ničom, krom analýzy zubu, to jsem čuměl co z toho zjistí. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

To jsem asi viděl jnej dokumenet než flego,hlavním důvodem 12 denních vykopávek,bylo zjištění stáří stavby. Podle všeho cca 4.000 let.ale podle nalezení organického materiálu,bylo zjištěno,že na místě kamenů, žili lidé již před 7.-000 lety! ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na fakt, že ma teória o Stonehengeu ako mieste, ktoré bolo navštevované kvôli liečebnému účinku (či liečebnej mohle) ma nedokázalo úplne presvedčiť (pretože dôkazy sa dali vykladať aj úplne inak) dokument ako taký strácal u mňa na dôveryhodnosti ( bol viac teoretický , než prakticky doložený). Samozrejme to, že sa vďaka skúmaniu zistili nové a nesmierne dôležité časové údaje je nepochybne skvelé a fantastické.....**/*** ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Stavba vznikla kolem roku 2100 př. n. l. Podle jedné z teorií se jednalo o prehistorickou astronomickou observatoř. [Zdroj: Jaroslav Kučera - 100 nejkrásnějších divů světa.] (M.B)
  • Balvany se dopravovali na vorech z Jižního Walesu. Některé jsou vysoké 8 metrů a váží 40 tun. [Zdroj: Jaroslav Kučera - 100 nejkrásnějších divů světa.] (M.B)

Reklama

Reklama