Reklama

Reklama

Afrika rodu ženského

(TV film)

Obsahy(1)

Jak funguje mnohoženství. Připravily Z. Šimůnková a A. Majstorovičová.
Život manželek v kmeni Tsamajů v jižní Etiopii, namibijských samoživitelek z evropského projektu Hliněný dům a tří generací ugandských křesťanek uvyklých polygamii v dokumentu z cyklu Příběhy z Afriky.
Další díl cyklu dokumentárních filmů o životě běžných lidí a podobách rozvojové pomoci v Africe ukazuje rozporuplné postavení žen v afrických společnostech. Afrika rodu ženského nás nejdříve přivádí do horké jižní Etiopie. Země s více než sedmdesáti milióny obyvatel, periodicky mučená suchem a hladomory, je vlastí i šesti tisíců Tsamajů. Domorodý kmen žije tradičním způsobem života, ve kterém je běžnou praxí mnohoženství. Bézi Laybo patří mezi Tsamaji k bohatším - má stádo krav, ovce i kozy. Za kusy dobytka získal svoje dvě manželky, má s nimi zatím osm dětí. Arle a Alu se dělí o manžela i o práce kolem domácnosti, zvířat a pole. Lékařskou péči neznají, číst a psát neumějí. Nejbližší zdroj vody je odtud půl hodiny pěšky, ale když nenaprší, chodí se za vodou mnohem dál. Podíl na úspěšném zřízení vodních vrtů a pump mají v Etiopii také čeští hydrogeologové ze společnosti Aquatest. České projekty mapování podzemních vod tu začaly v osmdesátých letech a pokračují i v současnosti. Tsamajové o tom nic nevědí, jsou rádi, když prostě z pump teče voda. Když není voda, pochcípá dobytek, ženy zhubnou a děti umřou.
To v Namibii, téměř dvoumilionové bývalé německé kolonii, voda teče z obecního kohoutku, stačí jen mít na ni peníze. Osamělým živitelkám pomáhá už deset let k bydlení německá nevládní organizace Solidarity Service International. K modelu polygamie patří i zmizení mužů z rodin, které založili, a naprostá ekonomická závislost dětí na matce. Projekt původně začal jako pracovní příležitost pro obě pohlaví, muži však odešli za prací jinam a zůstaly jen ženy. V projektu se Namibijky učí, jak z hlíny vyrobit cihly a z nich postavit celý dům. Za stavební práce dostávají malou mzdu a dotovaný domek zčásti splácí. Evropská komise přidala peníze na stavbu suchých záchodů v oblasti. Ty řeší hygienickou stránku bydlení i bezpečnost žen, které dřív chodily na záchod venku a byly přitom často napadeny. Postavení žen v namibijské společnosti zlepšila tak obyčejná věc, jako jsou toalety.
V sedmadvacetimilionové Ugandě se už od dob britských kolonistů ví, že mít víc než jednu manželku je hřích. Mnohoženství je tu ale otázkou mužské prestiže - čím víc má muž žen a dětí, tím početnější a významnější je jeho klan. Polygamie napomáhá šíření HIV, urychluje populační explozi a znemožňuje zlepšení životní úrovně, především přístup ke vzdělání a ke zdravotní péči. Ale děje se po generace a je stále živá. Dělit se o manžela s jinou ženou by rozhodně nechtěla Elizabeth, vysokoškolská studentka z ugandské městské rodiny, která žije čtvrtým rokem v České republice. Má dvě matky, svou biologickou a druhou ženu svého otce. Její vlastní matka na změnu poměrů dávno rezignovala, svoje děti živí sama, ale nepřála by si, aby v polygamním manželství žily její dcery. Babička Elizabeth ten pocit zná, je z venkova, kde porodila jedenáct dětí a kde měl její muž manželek hned několik. Mladá dívka, její rodiče i prarodiče komentují svůj způsob života a zvažují význam polygamie pro rodinný život Afričanů.
Dokumentární film Afrika rodu ženského je dílem scenáristky Zuzany Šimůnkové a režisérky Andrey Majstorovičové. Redakční spolupráce Petr Kopecký, kamera Vlastimil Hamerník, střih Krasimira Velitchkova, vedoucí produkce Helena Veselá, koordinátorka projektu Markéta Štinglová. Šestidílný cyklus hodinových dokumentů o příbězích rozvojové pomoci realizuje Česká televize za finanční podpory Evropské komise. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Tominecek 

všechny recenze uživatele

"Pro africké muže je to více věcí prestiže..." Aneb proč si pořídit další manželky: "A když moje první žena nebyla schopná se starat o domácnost, pořídil jsem si další ženu. A druhá žena už byla levnější než ta první. A docela bych si pořídil i ženu třetí..." ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama