Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Michala Viewegha (S04E37)

(epizoda)

Obsahy(1)

Soukromý život úspěšného spisovatele vážně narušily články v bulvárním tisku.
Michal Viewegh je bezpochyby nejznámějším českým spisovatelem. Jeho texty vycházejí v nákladech, o kterých se jiným prozaikům ani nesní. V mladém věku se stal dokonce maturitní otázkou. To, co mu pravděpodobně zpočátku lichotilo a určitě prospívalo, byl zájem médií. Zaručoval mu pozornost jeho čtenářů a tedy i zákazníků, kteří si kupovali jeho knihy. A protože se spisovatel a média se navzájem potřebovali, vycházeli si do určité doby vstříc. Před deseti lety ještě Michal Viewegh neváhal věnovat rozhovor deníku Blesk. Sám ale podotýká, že tehdy to byl "takový milý, vcelku nevinný bulvární plátek". Dnes mu nemůže přijít na jméno. Ani jemu, ani jiným novinám jako je Aha, Šíp a asi deseti dalších jemu podobných. Co se stalo a čím mu tak ublížili? Když se Michalovi narodila první dcera z druhého manželství a on s manželkou opouštěl soukromou porodnici ve Vrchlabí, číhali na ně paparazzi ukrytí v autě a druhý den vyšla v bulváru fotka. Manželů se to sice dotklo a cítili jakési narušení soukromí, avšak zanedlouho na událost zapomněli. Druhý atak nenechal na sebe dlouho čekat. Jednoho dne vyšla v bulváru fotka přímo z porodu, kde ve vaně seděla nahá Michalova manželka. Nechápali, jak se to mohlo stát. Michal si vzpomněl, že tu fotku ukazoval kamarádovi režisérovi Renčovi na večírku a v tu chvíli zřejmě musel obrázek vyfotit nějaký bulvární fotograf přes jeho rameno. To ho už rozčílilo, ale ještě si stále říkal, že si měl sám dávat pozor. Otevřený boj začal až kauzou o Vieweghově nevěře s jeho studentkou ze Škvoreckého akademie, kterou si bulvár celou vymyslel a několik dní živil na titulních stranách. Vrcholem se staly velké titulky ohlašující Vieweghův rozvod v době, kdy jeho žena každým dnem čekala narození druhé dcery. Těmito články trpěla celá rodina. Viewegh se cítil podvedený, zneuctěný a nevěděl, jak má chránit sebe a své nejbližší. Pustil se do boje s větrnými mlýny a noviny zažaloval, ačkoliv věděl, že se finančního odškodnění asi nedočká. Spojil se se svými známými a inicioval petici, pro kterou úspěšně shání podpisy umělců, kteří odmítají spolupracovat s bulvárem. Průvodkyní vyprávění o tom, jak na psychiku úspěšného působilo lživé nařčení bulvárních novinářů, a jak se s ním vyrovnávala jeho rodina, je redaktorka Jana Klusáková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Efekty 6/10/// +zajímavé téma: boj proti bulváru -neměl náhodou tenhle pořad nabídnout i něco jiného?/// Viewegha nečtu, jeho tvorbu však znám a převedení jeho knih na plátno je nám všem známé. Tato 13.komnata vyprávý o jeho boji proti bulváru a o tom jak je bulvár hnusný a lživý. Toto téma mě zaujalo a oslovilo, ale přesto si myslím, že tento pořad měl nabídnout víc./// Celkem 62%/// ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Boj proti bulváru je chvályhodný, ale kvůli tomu nemusím sledovat skoro půlhodinový pořad, v němž se Viewegh prezentuje mmj. i jako řidič... Navíc sám si dokáže koupit v době, kdy mu vychází nová knížka, několikadenní publicitu především v MF Dnes. Možná se mohla Jana Klusáková zaměřit i na to, jak se Viewegh umí prodat. Při besedě se studenty jsem Viewegha zažil na živo a svým direktivním vedením besedy a frázovitými odpověďmi mě zklamal. Takže nakonec nevím, jestli náhodou ten boj proti bulváru jenom nehraje, aby se zase o něm víc mluvilo/psalo. Tečka. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak si říkám - hlavně aby se Viewegh ze všech těch mediálních křivd neposral. Vcelku si myslím, že zájem bulváru si zaslouží spisovatel, kterej fyzicky napadá literární kritiky za to, že o něm oprávněně napíšou do novin, že je z uměleckýho hlediska sračker. ()

Reklama

Reklama