Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za domov by bojovali. Ale tady, v africké poušti, daleko od svých, daleko od všeho, co mají rádi? Jenomže se píše rok 1941, válka je válka a vojáci si nemůžou vybírat. A tak jim nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a podle svých sil - a povahy! - dělat to, co se od nich chce. Major Richardson je každým coulem pravý anglický gentleman a i když válku nemá rád, ví, co je jeho povinnost. Kapitán Blasi je ovšem horkokrevný a svérázný Ital, jemuž na rozloučenou řekla jeho žena: nebude mi vadit, když budeš zbabělec, hlavně se mi vrať. A kapitán Blasi hodlá její přání splnit do puntíku. Může setkání těchto dvou protipólů dopadnout jinak, než střetnutím? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton /Goldfinger, Bitva o Britanii/ natocil dalsi lahko nadpriemerny film o bojoch Druhej svetovej Vojny uprostred africkej puste. Bojovych scen je tu zufalo malo, skor je to bitka dialogov dvoch velitelov. Prekvapivo som aj nasiel par momentov na zasmiatie sa, a hlavne David Niven /Vrazda na Veceri, The Bishop´s Wife/ to uhral dobre : 70 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ktorý debil ožánroval film? Veď je to čistá komédia. Celý dej čakám, kedy sa z počiatočných komických chvíl prehupne dej do vojnovo-dramatických polôh a ono to neprichádza a neprichádza. Bohužiaľ, nemá to tým pádom žiadnu atmosféru, vojnové scény absentujú a na komediálnych sa nejde kedy zasmiať. Ešte to má aj pridlhú stopáž. Preto sklamanie. Pritom na hercoch ako Niven či Andrews sa dalo stavať a aj spracovanie a zasadenie do púštnej Afriky pôsobia dobre. ()

Reklama

danecek24

všechny recenze uživatele

20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Izrael / Itálie + nominace (3) - Nejlepší film (komedie), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Alberto Sordi, Nejlepší film (podporující porozumění) - Guy Hamilton ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Alberto Sordi. Mám ho zafixovaného jako komika, přestože vím, že hrál v hodně vynikajících filmech. A abych předešla námitkám, ano i komedie - a nejčastěji právě ty - považuji za důležité. Alberto nicméně hrál v mnoha lehkých dílkách a tento film se zdá toto schéma naplňovat. Italové a jejich model: Za vše může jen duce a lidé kolem něj, my jsme je nenáviděli a vůbec, patříme k vítězům 2ww... Vím, ale shrnuto - Sordimu a jeho oddílu to věřím. Stejně s elegantním D. Nivenem vnímám tu naši představu o Italech - legrační nabubřelost, oprávněnou pýchu a zbabělost - a stejně tak Nivenovi rozumím, proč nechal Sordiho si myslet, že Adis Abeba, do které jde, je v rukou jeho soukmenovců. Člověk tak nerad bere dětem sny. Působivý snímek. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh z menej známeho bojiska 2. svetovej vojny , postavený tak trochu do komediálnej roviny. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Noel Harrison v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama