Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Následkem globálního oteplování se kanadský Montreal stal světovou velmocí v těžbě lanýžů. Postupem času však gastronomická rarita radikálně klesla na ceně a nyní platí za ekvivalent pálenky vyhledávané demoralizovanými „lanýžo-kopy“. Do tohoto prostředí je zasazena surreálně groteskní hříčka, která prostřednictvím bizarních situací nápaditě rozkrývá ekonomické vztahy moderní společnosti. Film sleduje úsměvně fantastický souboj manželského páru provozujícího malé bistro, proti nelidské korporaci, jež chce ovládnout světový trh s lanýži. Kritická rovina rezonující s finanční krizí je decentně vpředena do vyprávění, které v prvé řadě prezentuje různé aspekty uhrančivě svérázného světa. (JFL)

(více)

Recenze (3)

JFL 

všechny recenze uživatele

Film s takřka nulovým dějem, ale zato s uhrančivě bizarním světem. Následkem globálního oteplování se z Montrealu stal zlatý důl lanýžů, ale to s sebou přineslo také prudký pokles cen. Film ukazuje svět, kde lanýže jsou pokrmem pro chudé dělníky a nelidská korporace chce trh s lanýži zpětně ovládnout. Osobitá obrazotvornost se snoubí s žánrovými schématy a výstižnou metaforou kapitalistického systému, kde jsou lidé ovládáni koncepty kariéry a peněz. [Fresh Film Fest 2009 - "Lanýže" - vítězný film sekce Fresh Generation] ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtoví "Lupiči těl" se silnějším sociálním podtextem. Chvíli je to na vážno (nuda), chvíli na "evil dead" (pár dobrých momentů). Celkově to ale působí jako docela dobrý nápad, na kterém je ještě dost práce. ()

Reklama

Reklama