Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román francouzského spisovatele Anatola France, vydaný v roce 1892, je zasazen do 18. století. Vypráví příběh mladého Jakuba Ménetriéra (V. Postránecký), který připravuje a prodává pečená masa v krámě U královny Pedauky. Mnich Angelus ho zasvětí do čtení slabikáře a později se dostane pod ochranu abbého Jeronýma Coignarda (J. Karlík), který ho překřtí na učeného Jakoubka Kuchtíka a učí ho latinsky a řecky. Brzy se oba dostanou do služeb slavného alchymisty pana d’Astarac (L. Lakomý), který pomocí antických textů hledá Salamandry a Sylfy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Autor předlohy Anatole France pracuje s jazykem podobně stylizovaně jako o dvě generace mladší náš Vladislav Vančura. Tomu odpovídají i malované kulisy televizní inscenace, stejně jako přesně zvolený nadhled v hereckých výkonech (mimochodem bez výjimky vynikajících), na kterých je vidět, v čem spočívala největší režijní kvalita Zdeňka Kaloče jakožto divadelního režiséra. Z televizních titulků se to nedá poznat, ale z logiky věci vyplývá, že název má správnou podobu Traktér U královny Pedauky, tedy s velkým „U“, protože se jedná o jméno hospody (nezvyklým slovem „traktér“ je z francouzského originálu přeložen výraz „la rôtisserie“, který znamená menší hospodu typu grilu), což dokládá např. obálka českého vydání knihy v Odeonu r. 1977. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Je potěšením poslouchat múzické dialogy textu, který má blízko k Vančurově poetice, stejně jako sledovat známé herce, když ještě byli mladí či mladší. Díky archivu můžeme ještě dnes obdivovat půvabnou inscenaci brněnské televize, která vznikla před půlstoletím. Domnívám se, že tak dobře nikdo u nás Anatola France nezfilmoval, pokud vůbec. ()

Reklama

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Nezajímavé. Nudné. Nutno vědět, že jde v podstatě o divadlo. Ke konci jsem se ztratil jak v ději, tak v postavách. Musel jsem se vracet. Ani můj oblíbenec, pan Karlík s tím nic nenadělal. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Traktér je majitel nebo nájemce pohostinství. (sator)

Reklama

Reklama