Reklama

Reklama

Zdraví na prodej

všechny plakáty
Itálie, 2005, 52 min

Produkce:

Ilaria Malagutti

Obsahy(1)

Kdo řídí systém patentování léků? Proč je problém s jejich dostupností v oblastech, kde je jich třeba? Farmaceutický průmysl nás má v hrsti.
Léky, například proti AIDS, které by mohly být dostupné, nejsou v rozvojových zemích k dispozici proto, že jsou pro tamní nemocné příliš drahé. Farmaka, určená speciálně pro léčbu tropických nemocí, se již nevyrábějí, ačkoli pořád existují lidé, kteří je potřebují. Ti však nejsou pro trh zajímaví, protože si je nemohou zaplatit. Čím se liší neznačkový lék od léku renomované firmy? Obsahují tytéž účinné látky, stejný je i postup jejich výroby. Jsou identické, jenže značkové léky jsou patentované, proto jsou zpravidla daleko dražší. Kdo řídí systém patentování? Další a další otázky vyvstávají, zamyslíme-li se na fungování farmaceutického průmyslu. Možná pochopíme, kdo se nás snaží mít v hrsti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Citát "Lidé bez prášků přežijí, farmaceutické firmy ne" by se mohl psát nad lékárny:). Ne vážně. příjemný, relativně krátký a vkusně vytvořený dokument, který předhazuje čísla rychleji než účetní šéfovi a nežene se za senzační konspirační teorií, ale holou pravdou, kterou si lidé nechtějí uvědomit. Osobně mě překvapily nejen vysoké výdělky za některá léčiva, která jsem nikdy ani neviděl v lékárně, ale také tvrdý přístup skrze "patenty". Bohužel je smutnou pravdou dnešní doby, že pokud v něčem jde o peníze (a dneska jde ve všem o peníze), tak i přes technologické možnosti nebudou některé sociální problémy slabších zemí třetího světa nikdy vyřešeny. Farmaceutické giganty asi znají země třetího světa jen když potřebují rychle odzkoušet nějaký lék, co pak pošlou do USA a Evropy... ()

bax 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument o tom ako to chodí v biznise, akým dnes zdravotníctvo je. Je mi z toho až zle kam nás trhový systém zaviedol. A nech mi niekto skúsi povedať, že dnes žijeme v demokracii, kde má každý otvorené možnosti a slobodu. Nie toto už dávno nie je demokracia. Toto je vláda neriadeného trhu, ktorý sa dá prirovnať k jadrovému reaktoru po vysunutí regulačných tyčí, v ktorom neriadené štiepenie čoskoro spôsobí výbuch. ()

Reklama

Reklama