Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce, jemuž změnil život zlatý retrívr. Britský film, inspirovaný skutečnými událostmi.
Je mu šest let a žije ve svém vlastním, uzavřeném světě, do něhož nepustí nikoho, kromě Mašinky Tomáše, vláčku z jednoho televizního seriálu. Kyle Graham, chlapec, u něhož lékaři - po mnohaletém snažení jeho matky - konečně diagnostikovali autismus. Jenomže zjištění, že Kyle není prostě jen zlobivé dítě, je jen první krok k tomu, aby se někdy mohl začlenit do společnosti. Aby mohl - v rámci svých možností - žít normální život. Cesta k tomu je ještě hodně dlouhá a Nicol to ví. Uvědomuje si, že to od ní i od jejího muže Roba bude vyžadovat neuvěřitelně mnoho síly, času a energie, že se budou de facto muset vzdát svého vlastního života. A je odhodlána se s tím smířit. Za ty roky se už ostatně naučila smiřovat se s ledasčím: s jeho nevypočitatelným, nervy drásajícím chováním i s útrpnými i odsuzujícími pohledy a poznámkami kolemjdoucích, když se Kyle na ulici změní ve zmítající se a vřeštící klubko rukou a nohou. Nedokáže se smířit jen s jediným: s vědomím, že autistické dítě neví, co je to mít rád, že si k ní Kyle nikdy nepřijde pro pohlazení ani objetí. A pak do jejich života vstoupí rozkošné chlupaté klubíčko - retrívr Tomáš, kterého Kyle kupodivu pustí do svého světa. Film inspirovaný skutečným osudem autistického chlapce, jehož se díky soustředěné snaze jeho rodičů i šťastné náhodě, která do jejich rodiny přivedla psa, podařilo vrátit do života. O mimořádnou působivost snímku se zasloužil i výkon šestiletého Andrewa Byrnea, jehož si režisér vybral po více než půlročním hledání z více než dvou set dětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třetí film o autismu v řadě (Jmenuji se Khan, Temple Grandinová) a z mého pohledu asi nejlepší, nejlepší proto, že ukazuje ten "obyčejný" život s autistou, bez pohádek (Khan) a velkých vítězství (Grandinová). Život s autistou je totiž boj, boj o každý krůček kupředu a z každé vyhrané "bitvy" máte nesmírnou radost, a to i když jím může být tak prostá věta jakou je Táto, mám tě rád. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Citlivě a civilně (především herecky), uvěřitelně natočený příběh, který vychází ze skutečnosti. Místy sice působí možná instruktážně - jak reagovat při soužití s autistickým dítětem. Celkově se mi líbila promyšlená kompozice - třetina filmu o trablech s malým autistou končí užitím vulgárního "k...a" v kostele při křtinách, další třetina zachycuje hledání možného řešení (líbil se mi přístup prarodičů) a poslední třetinu jsem si jako pejskař užíval díky začlenění canisterapie nejvíc. Jedna ze závěrečných scén - opět v kostele - s rakví ozdobenou Tomášem vyvolává obavy, jak bude Kyle reagovat, ale rodiče už akceptují jeho chování a komentují ho s nadhledem. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Priemerný film z Británie, podľa skutočných udalostí, ktorý Vám čo-to napovie o živote s autistickým dieťaťom. Takto nejako to asi vyzerá v tých rodinách, a to táto mala naozaj šťastie, že držala pohromade. Moja blízka kamarátka je učiteľkou takýchto detí, takže už som si vypočula mnoho všelijakých príbehov ... hold, nie je to med lízať. 3,5* ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě opravdu dostal. Asi je to z části i tím, že mám doma podobného klučinu a ve spoustě situací jsem tu naši "trojku" poznávala. Jsem ráda, že to natočili Briti, jelikož Američani by tam určitě nacpali spoustu patosu a levných větiček typu "Miluju tě" a "Jsem na tebe hrdá". Film působí tak skutečně, vždyť je taky podle skutečného příběhu z dob nedávných, a je opravdu velmi dojemný a přitom nepůsobí levně a myslím, že je velmi těžké toho dosáhnout u tohoto typu filmů. To se tvůrcům opravdu povedlo a držím palce všem podobným rodinám, jako je ta v tomto snímku. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, které se zakládají na skutečném příběhu. Toto je film přinášející velké povzbuzení a naději všem rodičům, kteří mají autistické dítě a potýkají se dennodenně s jeho výchovou! Pro nás ostatní je to obohacující pohled do svébytného světa autistů. A ještě něco. Dnes, kdy naše západní společnost sebevražedně rozbijí rodinu, popírá roli ženy-matky a muže-otce, přináší tenhle film takové "starobylé" hodnoty jako je manželská věrnost a nenahraditelná úloha prarodičů. Budiž tvůrcům za to velký dík! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Andrewa Byrnea, představitele postavy Kyla Grahama, si režisér vybral po více než půlročním hledání z více než dvou set dětí. (inachisio)
  • Zlatý retrívr "Tomáš" uhynul krátce po natočení filmu. (Langy10)

Reklama

Reklama