Reklama

Reklama

Deset dní do vítězství

(TV film)
  • Česko Deset dní do konce války (více)

Obsahy(1)

Dvoudílný dokumentární film popisuje události posledních dvou týdnů druhé světové války v Evropě. Je mixem dobových záběrů, hraných pasáží a doprovodného komentáře, který tvoří pozadí pro výpověď, jak tuto dobu prožívalo deset konkrétních osob i jak poznamenala jejich další osudy. Jedná se o poměrné krátký, ale velmi hektický časový úsek, kdy se v Evropě hroutila nacistická nadvláda a západní spojenecké armády spolu s Rudou armádou postupovaly přes Evropu k hlavnímu městu Třetí říše, Berlínu. V osmi případech se jedná o autentické výpovědi vojáků, příslušníků západních spojeneckých armád, Rudé armády a nacistické jednotky, a jedné civilistky. Role dvou historických postav, které zásadním způsobem ovlivnily jak průběh války, tak i vývoj v poválečné Evropě, tj. nejvyššího velitele spojeneckých vojsk generála Eisenhowera a velitele britské armády polního maršála Montgomeryho, vysvětluje historik Saul David. Snaží se také nastínit důvody zásadních rozhodnutí, která měla vliv na poválečné uspořádání Evropy. Subjektivní vzpomínky na otce jsou podány synem maršála Montgomeryho, Davidem Montgomerym. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

rt12 

všechny recenze uživatele

V šílenství válečné vřavy se z válečníků stanou kruté bestie s nízkými pudy. Čím víc cítí moc, tím víc se vše stupňuje agresivita. Je úplně jedno, ve které armádě se vyskytuje. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dokumentů, který líčí ústy svědků a vojáků( Ruských, Německých i Amerických ) konec 2. světové války (postup jednotek, diplomatické rozhodnutí i zvraty) a hlavně ukazuje zvěrstva i útrapy, které napáchala Rudá armáda, o kterých se v jiných dokumentech ani nezmíní. Dokument je částečně hraný. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama