Reklama

Reklama

Hélene Grimaud: S hudbou a s vlky

(TV film)
  • Velká Británie Hélène Grimaud: Living with Wolves (více)
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2003, 57 min

Obsahy(1)

Charismatická klavírní virtuoska miluje přírodu. Virtuosních klavíristů je v oboru klasiky více, ale Hélene Grimaud svým uměním mezi nimi září jako úžasný briliant. Vyniká nejen závratně dynamickou prstovou technikou, ale na klavír hraje krásným šťavnatým tónem, s obdivuhodným rytmickým „švihem" a ve výrazu je tak upřímná, že jí věříme doslova každý tón. Pianisticky „nekouzlí", nic nepředstírá a hraje s odzbrojující a sympatickou přímočarostí. Je známa svými nekonformními názory, není však pochyb o tom, že Hélene Grimaud patří k nejvýznačnějším pianistkám současnosti.
Půvabné mladé ženě, jejíž náklonnost k vlkům už několikrát obletěla svět, přezdívají „filozofka u klavíru". Projekty Hélene Grimaud, ať jde o koncertní recitály, nebo alba, mají vždy sofistikovaný přesah a uvážlivou dramaturgii.
Studovala hru na klavír na konzervatoři ve svém rodném městě Aix-en-Provence a posléze v Marseille. Ve svých třinácti letech byla přijata na pařížskou konzervatoř. Rok 1987 znamenal rozhodující okamžik v její kariéře díky vystoupení na veletrhu MIDEM v Cannes a na festivalu La Roque d'Athéron, prvním recitálu v Tokiu a pozvání k orchestru de Paris s Danielem Barenboimem. Vystupovala s předními světovými orchestry a dirigenty. Po jejích nahrávkách se v obchodech jen zapráší.
Hélene Grimaud měla nepřekonatelné výhrady k intonaci střední části klavírního křídla Steinway 3, a 15. září 2007 tak bohužel odmítla vystoupit na koncertu Mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Hraje na klavír, je to jedna z nejhezčích klaviristek, chová vlky a je to vegetariánka. Samá pozitiva. Hraje skvěle Rachmaninova, Schumanna, Bacha i Brahmse. Obdivuji její talent už mnoho let. Snad jen škoda, že v ČR nevystupuje častěji. Dokument pojednává o jejím životě, o začátcích kariéry, koncertních vystoupeních i o životě s vlky... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásná a okouzlující žena s úchvatným talentem a osobitým pohledem na svět. Vše jednoduše zabalené a srozumitelné v necelé hodince. Teď už jí jen odchytit naživo... ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama