Reklama

Reklama

Žijeme na veřejnosti

(festivalový název)
  • USA We Live in Public
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

S touhou prosadit se ve světě moderních technologií přijíždí v roce 1984 do New Yorku ambiciózní mladík Josh Harris. O devět let později zakládá Pseudo.com, interaktivní internetovou televizi. Multimilionář a propagátor komunikace po síti přezdívaný Warhol internetu si užívá rychle nabyté popularity, zároveň je ale stále o krok napřed. Na samém konci tisíciletí přichází s přelomovým projektem Quiet: We Live in Public (Tiše: Žijeme na veřejnosti). V rozsáhlém podzemním prostoru vytváří společnost s vlastními zákony, do které pozve stovku nadšenců, aby na třicet dní podřídili své životy všudypřítomným kamerám. Orwellovské lidské terárium později aplikuje na vlastní soukromí. Z pěti tisíc hodin materiálu natáčených po dobu deseti let se Ondi Timonerové podařilo vytvořit fascinující portrét vizionáře, jenž se stal odstrašujícím případem internetové evoluce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Agoran 

všechny recenze uživatele

Film, ke kteremu jsem se ve Varech dostal jen nahodou, ale o to vic jsem byl nadsen. Ne nahodou je tento dokument o interentovem vizionari vitezem Sundance 2009. Neda mi to a musim zminit take velmi prijemnou pani reziserku, ktera zije tak, jak si to jeji objekt predstavoval - posilala zpravy na Twitter dokonce i behem nasi projekce. Zajimavosti je, ze ona sama se v devadesatych letech podilela na nekterych jeho projektech a timto zpusobem se take dostala k stovkam hodin materialu pouzitych pro tento film. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dokument na velmi zajímavé téma. Tato část internetové historie střední Evropu celkem minula, takže jde o rozhodně poučné svědectví - tím spíš jak moc je teď se všemi Facebooky a spol. ... aktuální. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

„We are in business of programming people's minds“; „As the world has modernized, the social nature of things is going to be done virtually“ – americký podnikatel Josh Harris byl génius už v roce 1994, kdy byl internet ještě v plenkách. Založil vlastní internetovou televizi Pseudo a předpověděl, že internet ovládne svět. A podívejme se, píše se rok 2021 a bez internetu a mobilních telefonů si průměrný člověk nedokáže představit svůj život. Když ho přestalo bavit Pseudo, vrhl se do experimentu – nechal vybudovat podzemní prostory, které zaplnil lidmi a sledoval jejich každý krok (v podstatě dnešní Big Brother). Na záchodě, ve sprše, při sexu, prostě všude. Zajímavé je, že tito lidé museli před nástupem podepsat papír, že se zříkají všech práv na záznamy a předali Harrisovi veškeré své osobní údaje jako otisk palce, číslo sociálního pojištění, adresu atd., což dnes prakticky dělají lidé dobrovolně, když se pohybují na internetu nebo používají svůj telefon. Nejvíce mě pobavilo, že lidé Harrise popisovali jako introverta... introverta, který miloval kamery a v jednom bodě dokonce nechal prošpikovat technikou svůj dům, aby lidé mohli sledovat jeho každodenní život (čím vlastně „vynalezl“ streamování, které je dnes normou). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama