Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

nash. 

všechny recenze uživatele

Česká pohádka je mrtvá, ale v pekle skončili její diváci. Jenže místo party dobrácky zábavných čertů chroupajících zelí pro lepší škleb, je tohle peklo plné režisérů bez invence a toporných herců jejichž výkony je utrpením sledovat i jen letmo, a přitom je současně těžké se za ně před obrazovkou nestydět. Ale především je plné neschopných scénáristů, kteří nejsou s to dát dohromady příběh, který by dával smysl, měl nějaký děj, a lidé, věci či události, by se v nich řídili alespoň elementární logikou. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Byl bych ještě ochoten mávnout svým kouzelným prutem nad skutečností, že je Dešťová Víla k uzoufání nudná, klišovitá kaše bez špetky nápadu. Za hranici nekoukatelnosti ji ovšem posouvá obsazení. Nevím, v jakým dřevníku vyhrabali polínko jménem Jakub Gottwald... Nejzásadnější problém ale nastává, když Aneta Krejčíková vypadá jako prima holka, co hraje nafoukanou čůzu, zatímco Vica Kerekes je od pohledu nafoukaná čůza, co se "snaží zahrát" prima holku. Škoda... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která chce celou dobu být originální. A za tuhle sympatickou snahu nebýt jen povrchně líbivá, si mě získala. Ústřední pár Vica Kerekes a Jakub Gottwald sice nepovažuji za nejcharismatičtější pohádkový pár všech dob, ale svůj úkol působit před kamerou tak nějak normálně splnili. A příběh není vůbec špatný, ačkoliv působí místy nevyrovnaně. Jde v něm o to, že syna bezcitného a lakomého starosty Ondry, mají oženit s bohatou dcerou pivovarníka hloupou Bětkou. Potíž je v tom, že Ondrovo srdce patří jen hodné a chudé Květušce, která se dokonce dokáže za jejich lásku obětovat a již brzy k tomu bude mít pádný důvod. Lidé ve vesnici si totiž svým samozřejmým přístupem ke všemu znepřátelí přírodní živly, v čele s Dešťovou vílou, a ta jim jako spravedlivý trest vezme všechnu vodu. Situaci může zachránit jen Květuška, kterou krátce předtím víla obdarovala dvěma kouzelnými penízky. A divák pak bude svědkem Květuščina putování za vílou, Ondrova spánku po kouzelném lektvaru, intrikování, tří nelehkých úkolů pro spasitelku a nevydařeného svatebního obřadu Ondry s Bětou v kostele. Nemám jen samá pozitiva. Triky byly slabé, výprava chudá, některé postavy například neměly příliš jasnou motivaci pro svoje konání v ději a na jednu pohádku jich bylo snad až příliš, přičemž většina z nich dostala nulový herecký prostor (Stašová, Háma, Labuda, Dejdar a další), některé zase svůj nemalý prostor zdatně zužitkovaly, jako třeba dokonale zahraný statkář Miroslava Donutila, nebo doktor Petra Nárožného. Jasně, že to není ta nejpohádkovější pohádka ze všech pohádek, ale vzhledem k Troškovým pohádkovým nepodarkům, se mně tahle pohádka líbila mnohem víc, i když si ještě rozmyslím, jestli ji budu chtít vidět opakovaně. 60% ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Námět je vcelku sympatický, výprava pěkná, ale příběhová linka je fakt špatná, několika situacím se zbytečně věnuje (např. doktor Petr Nárožný a jeho "léčení" má veliký prostor, ale příběh nikam neposouvá, naopak ho velice brzdí), naopak důležité momenty (např. tři úkoly na navrácení vody, jsou ve finále téměř banální a zdálo by se až odfláknuté). Skutečně mě mrzí, že "česká pohádka" pomalu zmírá, i když mi příjde, že by stačilo málo a mohlo by být lépe. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Překrásné filmové lokace, hezké kostýmy a až na hlavní mužskou roli i skvostné herecké obsazení a stejně je dojem z této pohádky téměř nulový. Může za to jistě již zde mnohokráte zmiňovaný téměř nulový děj, neschopnost tvůrců pocitově spojit diváka s hlavními postavami (úkoly neúkoly Květušky) a opravdu jednoduchý, natahovaný scénář. Mnoho postav je navíc téměř k ničemu. Pro mne pohádka na jedno použití, příště v "souboji" programů rozhodně zvítězí na všech frontách kvalitnější "Honza málem králem". ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)
  • Natáčení probíhalo v roce 2009 v atraktivních exteriérech nejen v České republice, konkrétně například v Zubrnicích, ve skanzenu v Přerově nad Labem či v Kouřimi, ale taktéž na Islandu. (Lynette)

Reklama

Reklama