Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem vlastníkem DVD a viděl jsem kousek běžet i na ČT. Jelikož střefověk ve filmech , knižně i v archeologii mám rád, celkem jsem se na to těšil i když jsem se bál, že to bude spíš pro hodně malé děti cosi o rytířích a princeznách...Asi každému je jasné, že tohle nebude žádná středověká řezničina ve stylu Ironcladu apod... Je to vlastně pohádka o zlém šlechtici s bandou tupounů, který má zálusk na hrad hodného šlechtice, který má kupu dětí co mu pomáhají bránit hrad... A pomáhají tak, že nakonec (jak to ve správné pohádce chodí) zlí prohrají... jejda snad nespoileruji ! .-) Ačkoliv máme skvostné exteriéry i interiéry pro středověké filmy, lecos ve filmu působilo dost papundeklově. K ději samotnému se nebudu vyjadřovat, protože již nejsem cílovou skupinou diváků. Herecké výkony jsou rozporuplné. Zatímco u dětských hrdinů na hradě hodného šlechtice (Prachař) se místy o herectví nedá ani moc mluvit, na hradě zlouna (Kříž) celá jeho banda neskutečně přehrává... A tak jediné co mne jako dospělého diváka zahřálo na srdci (ano vím, jsem s tím v komentech již otravný) byl pohled na krásnou Terezu Voříškovou... že to jako celek nebylo ono mi však vlastně nenápadně předvedl syn, který to viděl jednou a už o to nejeví zájem což bych si u jiných oblíbených a stokrát jím pouštěných filmů zatraceně přál.... Celé to na mne působí jako dost nedotažené dílko. A přitom to nemuselo být v souhrnu až tak špatné, ale těch nedodělků tam bylo přespříliš.... * * ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu se rozepisovat, jak by se to asi líbilo malým capartům, když o ty tady vůbec nejde. Těm se líbí kde co a nejspíš bude i tohle. Otázka zní, zda-li Karel Janák dokáže zabavit i dospělý doprovod. Odpověď je spíše polovičatá, stejně jako tento film. Chápu, že zrovna vrcholí ekonomická krize, ale vynechat ve svém štábu pozici dramaturga bylo vyloženě nešťastné. Filmu chybí potřebný tah na bránu, zápletka drží pohromadě jen z vůle diváků a vůbec všechny peripetie titulních hrdinů připomínají ze všeho nejvíce hru malých dětí. Dramaturgická výstavba je ledabylá a postrádá kouzlo nenucenosti.Tyto nedostatky jsou vykoupeny přirozeností titulních hrdinů a zdařilou výpravou. Jen ten Pavel Kříž až příliš načichl hereckému umění z Ulice. Charisma nahrazuje afektovaností, což i ty děti vědí, že tudy cesta nevede. Karel Janák a zejména Martin Preiss umí točit filmy a rozhodně se za to nestydí, takže od televizního filmu jsou Ať žijí rytíři na míle daleko. Dospělé diváky tak ve výsledku nemá film čím strhnout, ale nakonec to bude příjemných 105 minut strávených ve společnosti jejich potomků. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ehm. Připitomělý scénář vypocený kolem jakž takž dobrodružného děje, za kterým není ale lautr žádná myšlenka, poselství, prostě nic; místo postav jednorozměrné figurky, nanicovatě podbízivé dialogy v ryze současné češtině/pražštině (hlavně aby malým konzumentům hladce vklouzly do uší), herectví pro kočku (aspoň od toho Pavla Kříže jsem čekal podstatně víc než levnou karikaturu složenou z naklánění hlavy, falešných úsměvů a cezení slov mezi zuby), splácaná sterilní výprava bez ksichtu, dtto hudba, minimum atmosféry, stupidní zesměšňování muslimů, zapomněl jsem na něco? Jo – děti jsou z toho úplně na větvi: „Táto, že to bylo legrační, jak tam byl ten velitel zavřený v té kleci?“ (Ne, synáčku, nebylo.) Přidal bych hvězdičku za snaživou kameru, ale nepřidám, takováhle falešná rutinérská náhražka filmařiny si druhou hvězdičku nezaslouží. Sorry, Karle. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Bod davam za rytierov, ako boli vyzbrojeni, takze po tejto stranke to nebolo odflaknute, ale ich absolutna demencia mi isla na nervy. Ani to dobijanie malej pevnosti na cele s Pavlem Krizom nebolo na zahodenie a hlavne tie katapulty boli asi z toho najlepsie. Zvysok filmu bol neatraktivny a vhodny skor pre mladez, ktorym sa to urcite bude pacit:) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Rozpačitá filmová podoba televizního seriálu. Historických žánrových filmů odehrávajících se ve středověku vzniklo v polistopadovém Československu a později Česku jen několik. V říjnu letošního roku přichází do kin čtvrtý celovečerní film režiséra Karla Janáka Ať žijí rytíři, původně zamýšlený jako sedmidílný televizní seriál s názvem Než se táta vrátí, jež se snaží variovat žánr historického dramatu, pohádky, fantasy či romantického filmu. [==] U stanovení žánru vzniká hned první z mnoha problematických aspektů celého díla. Na historický film postavy mluví až příliš současným a hovorovým jazykem. To sice může představovat jistou snahu tvůrců o přiblížení dnešnímu publiku (především tomu dětskému), nicméně pokud postavy v množství nespisovných a pro moderní mládež cool výrazů použijí středověký archaismus (hladomorna, šatlava, ranhojič apod.), působí to na diváka spíše rušivým a ne příliš příjemným dojmem. Na žánr fantasy nemají Rytíři ucelený a přesně definovaný fikční svět (pouhopouhé dvě lokace) a na pohádku jsou v některých momentech, především bojových scénách až příliš “brutální“, postrádají také v pohádce tak populární prvek nadpřirozena. [==] Název filmu odkazuje k dílu Ať žijí duchové! (1977). Filmová novinka ovšem nemá zcela ujasněno pro jaké publikum je primárně určena. Ve snímku Oldřicha Lipského sice také vystupuje vysoký počet dětských herců, nicméně ve změti postav je možné narozdíl od Rytířů nalézt dvě hlavní, se kterými se nejmenší diváci mohou bez větších problémů jednoznačně identifikovat (navíc nechybí nadpřirozeno), což o Janákově filmu tak úplně neplatí. Typově podobní, především chlapečtí představitelé orientaci poněkud znesnadňují. Také je poznat silný střihačský zákrok; mnohé postavy jsou příliš ploché, nedostatečně charakterizované a jednostranně zaměřené. To souvisí s jednoduchou narativní strukturou (dobro a zlo jasně definované); hodný a čestný rytíř Martin z Vamberka (David Prachař) obdrží z rukou posla zprávu od panovníka o jeho údajných zločinech. A tak mu nezbývá nic jiného než se vypravit a jet králi vysvětlovat. Pomluvu má na svědomí Albrecht z Krvenos (Pavel Kříž), rytířův soused a úhlavní nepřítel, kterému je vlastní hrad příliš těsný a svou působnost by rád rozšířil i do okolních panství. Záporná postava Albrechta z Krvenos dostává největší prostor a Kříž ji dodává na plastičnosti. Bohužel film trpí určitou roztříštěností a představuje spíše sled jednotlivých více či méně dlouhých a natahovaných sekvencí. Tento fakt bych přikládal na vrub původnímu záměru tvůrců natočit sedmidílný televizní seriál. [==] Celkově považuji Ať žijí rytíři za nepříliš povedený a kostrbatý pokus oživit „historický“ žánr, jenž filmaři v českých končinách stále nedostatečně probádali. Na druhou stranu určitý potenciál zde cítit je a třeba to tvůrci celé zamýšleli úplně jinak, protože se vlastně nacházíme „v tak trochu jiném středověku.“ ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Na hrade Cuknštejn sa niekedy robil len hlavný záber a v štúdiu sa dotáčali ďalšie, pretože tak bolo ľahšie prispôsobiť sa nárokom režiséra a bolo to aj z dôvodov nižších nákladov. Filmový architekt pritom požadoval, aby sa vzadu smerom do priekopy pristavovala skoro polovica filmového hradu. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)

Reklama

Reklama