Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Divokém západě může zlomek vteřiny znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. S takovou rychlostí dokáží tasit zbraně legendární pistolníci Wyatt Earp, Billy Kid nebo Divoký Bill Hickok. Nejrychlejším z nich je však vysoký štíhlý Texasan, bývalý bankovní lupič jménem Jimmy Ringo. Pověst neporazitelného střelce, který má na kontě už dvanáct zabitých protivníků, ho předchází všude, kam přijde. To je však právě potíž, protože Jimmy se neustále potýká s horkokrevnými mladíky, jejichž cílem je legendárního střelce porazit. Jednoho dne přijede Jimmy do města Cayenne, kde žije jeho milovaná dívka Peggy i s jejich osmiletým synkem. Ve městě se zpráva o jeho příchodu okamžitě rozkřikne. Nikdo neví, že Jimmy chce zanechat života psance a rád by se usadil. Čeká ho tu další mladík s rychlými kolty, a navíc se do města blíží trojice kovbojů, kteří se Jimmymu chtějí pomstít za smrt svého bratra... (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Historik 

všechny recenze uživatele

No tak je to klasika, takže to nám k hodnocení moc nepomůže. V tomto případě má člověk sklony k určitému pietnímu nadhodnocení, protože se třeba bojí být zbytečně přísný. Já to řeším těmi čtyřmi hvězdičkami. Ten film je nesporně nadprůměrným westernem, na druhé straně je poněkud tezovitý, mravoučně jednoduchý. Takže jo, jsem rád, že jsem to viděl, ale na to, abych si to pustil ještě jednou, by to muselo mít trochu větší šťávu. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Mno ze začátku jsem si říkal, to bude nějakej tuctovej western, bude tam Wyatt Earp a toho moc nemusím a tak dále a tak dále. Jenže příběh jel a Earp se neobjevoval zatím co postava Ringa se nám pěkně odhalovala. Drsněj chlapík co už všeho má dost a všichni ti namistrovaní mladí kovbojové ho pěkně serou. Netradiční westernovka s dojemným koncem. Škoda jen že se konec nestrhnul v nějakou šílenou křížovou palbu, která by městečko přeměnila v genocidu, kde by se střílelo i do žen a dětí. I tak ale dávám plné hodnocení. "It's a fine life, ain't it? Just trying to stay alive. Not really living, not enjoying anything, not getting anywhere. Just trying to keep from getting killed." ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Pre mňa také nečakané prekvapenie, že sa ešte nájde dosť šikovne zostavený western, kde to šľape ako hodinky, hlavne pri tom množstve čo som už doteraz videl. Gregory Peck v úlohe obávaného Jimmyho Ringa je taká jeho delikatesa, úloha mu sadla na mieru. Western, kde nechýba husté napätie medzi ním a vyzývateľmi na súboj. Dejovo výborne dramatizované, občas padne aj nejaký ten frk ako pri výmene názorov u šerifa medzi Ringom a staršími ženami a samozrejme príde aj na silné vyvrcholenie na záver. /90%/ ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních psychologických westernů (o nemožnosti vystoupit z role "celebrity" a žít normální život), jehož hrdinou je Jimmy Ringo (G.Peck), muž s pověstí nejrychlejšího střelce. Teď však hodlá kolty odložit, sedí v saloonu a řeší vztah se svou přítelkyní a malým synem. Celé městečko je na nohou, protože cítí krev...a pomalu, ale jistě se blíží parta pomstychtivců, kterým v úvodu Ringo zabil bratra (poté, co byl k souboji nesmyslně vyprovokován). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to takové domácky komorní drama o muži, který nedokáže utýct svýmu stínu. Kolikrát jsme to už viděli? Bezpočtukrát. Pravda, Gregory Peck ho asi hrál málokdy. Jenže, Gregory Pecka v tom případě nedaboval Jan Šťastný (nic proti němu, nepřekonatelně sedí k Banderasovi nebo doktoru Kovaczovi z Pohotovosti a mnoha dalším), ale ke GP je českýmu diváku už desítky elt zažitý hlas Jiřího Bartošky. On vůbec dabing nestál za nic (hlavně nesedícím obsazením). Když se od toho odpoutám, dostanu zdlouhavé drama, naivní drama, neskutečné drama o muži, kterýho vyzývá jeden mladej blbec za druhým, aby si dokázali, že jsou lepší. V první řadě je tu až příliš náhod - v každým městečku je někdo, kdo Jimmy Ringa znal za jeho pistolnické kariéry, dále, když někdo nechce neustále zabíjet mladý haranty v únavných depresivních soubojích, nemusí nosit "proklatě nízko zavěšený" kolt. Tenhle film stojí a padá s GP, protože příběh je únavně zdlouhavý, bez nějakých větších zábavnějších momentů. Vlastně i ty dva souboje jsou natočeny dost nudně. Ovšem konec, dneska už takhle filmy naneštěstí nekončí, ale ten konec to (i když průběh by byl ve skutečnosti úplně jinej) vytahuje nahoru. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Gregory Peck o tomto filme povedal: "Je to jeden z mojich najobľúbenejších filmov, čo som kedy natočil." (westerns)

Reklama

Reklama