Reklama

Reklama

Držím se v řadě

  • USA I Walk the Line (více)

VOD (1)

Šerif Tawes (Gregory Peck), strážce zákona z kentuckého zapadákova, žije v manželství bez lásky. Aby dosáhl uspokojení, zasvětí veškerý svůj čas práci. Když potká Almu McCainovou (Tuesday Weldová), dceru pašeráka alkoholu Carla McCaina (Ralph Meeker), okamžitě se do ní zamiluje. Navzdory věkovému rozdílu se dá Alma s Tawesem dohromady. Almin otec jejich aféru podporuje, neboť pro něj představuje způsob, jak šerifa zmanipulovat, aby mu dovolil pokračovat v jeho nelegálním pálení whisky. A když Tawes kvůli svému beznadějnému pobláznění dívkou poruší zásady profesní etiky, jeho kariéra i manželství se ženou Ellen (Estelle Parsonsová) se rázem ocitnou v ohrožení. (Cinemax)

(více)

Recenze (8)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V jedné z písní Johnnyho Cashe se v tomto filmu zpívá „jedna strana zákona, druhá strana zákona, kdo je správný, kdo je špatný, kdo je pro a kdo jde proti zákonu...“ Přestože tento film svým prostředím amerického zapadákova i atmosférou vzdáleně připomíná tradiční westerny, u většiny výrazných postav dlouho vážně nelze předvídat, na kterou stranu zákona se přidá, vypráví o leckdy nečekaném sjedení z cesty, má z větší části hodně nepředvídatelný vývoj děje a charaktery se úspěšně vyhýbají se černobílému zařazení. Ačkoliv jsem film viděl s odstupem dvou let již podruhé a stále z něj měl v paměti zejména jedinečnou country atmosférou, podtrženou Cashovou hudbou a písněmi, ten nečekaný drsný závěr mě znovu dost překvpail. Držím se v řadě není s výjimkou závěru akčním filmem, přesto v sobě nese typický rukopis Johna Frankenheimera (a tedy jeho starších filmů), který v komorních scénách působivých už díky kameře a atmosféře rozehrává psychologické drama několika postav říznuté pozvolna budovaným napětím, ústící s přibývajícími minuty do thrilleru. Gregory Peck byl v roli rozporuplného šerifa, opouštějícího pro soucit a ochotu pomoct v nouzi i morálku zákona a svého poslání, pevného svým charakterem a zároveň zklamaného s prožitkem tvrdé rány, po celou dobu vynikající a umně se chopil postavy, která se odlišovala od řady Peckových „jednotvárných“ hrdinů z westernů klasické éry. Já se tedy v řadě nedržím a stejně jako u dalších filmů režiséra Frankenheimera (The Fixer, Jezdci) jdu opět proti davu a „modrému“ hodnocení s jasnou pětihvězdou. I don't walk the line... :o) [90%] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4milióny║ Mladá roštenka si omotá miestneho policajta okolo prstu aby jej rodina mohla prevádzkovať na čierno pálenicu. Záver má slušné grády. /60%/ ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre spracovaný taký nenápadný príbeh, podporený dobrou atmosférou zaostalého amerického stredovýchodu a samozrejme Peckom ako veľmi schopným filmovým ťahúňom. Akurát mi v príbehu nesedelo to, prečo sa zabehaný šerif pohráva so svojou povesťou, zabehanou kariérou a aj príma rodinou, a už keď podľaháva romániku s tínedžerkou, že si nenájde čas aspoň na pohľadenie či pobozkanie svojej manželky, aby tak zamedzil prípadným pochybnostiam. Ešte k tomu šerif, ktorý je už dávno v rokoch, mohol byť jej otec, možno aj dedo. Na staré kolená by už mal mať rozum. Aspoň Peck takéto rozumné postavy zvykol vždy hrávať. Myslím, že ani v romantických polohách smerom k svojej partnerke to nepôsobilo celkom vierohodne. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Inu, takové drama, resp. jeho průběh, jsem nečekal. Nečetl jsem si předem obsah, tudíž jsem absolutně netušil, do čeho jdu. Nebylo to na škodu. Gregory Peck je tradičně perfektní a v roli, která není právě kladná, mu to skvěle svědčí. Samotný příběh je napínavý i chytlavý, byť místy předvídatelný. Hudba Johnnyho Cashe parádně dotváří atmosféru kentuckého zapadákova. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama