Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenného románu A. J. Cronina je kronikou ušlechtilého skotského muže Francise Chisholma (Gregory Peck). Jako dítě osiří, když jeho rodiče tragicky zemřou v důsledku protikatolické nenávisti v protestantském prostředí. Je vychován u svých příbuzných a mezi ním a dívkou Norou vznikne hluboký citový vztah. Po její nenadálé smrti se stane knězem. Jako misionář je vyslán do Číny, kde přes mnohé útrapy a překážky zakládá katolickou farnost. (Mariin)

(více)

Recenze (11)

mac000 

všechny recenze uživatele

Film vyvolává silné emoce, a to nejen u těch, kteří jsou pevní ve své křesťanské víře. Otec Francis Chisholm možná vedl poněkud obskurní život v soukromí, ale jeho víra ho pevně podržela v každé životní situaci, kdy bylo třeba, aby byl příkladem pro druhé. Řada církevních autorit v historii v tomto ohledu zaostala, ne však otec Chisholm na své misii v Číně. Neochybně si tím získal nárok na své klíče od Království nebeského… Výtečná herecká kreace G. Pecka, který za tuto svoji druhou filmovou roli dostal první -neproměněnou- nominaci na Oscara za herecký výkon ( není bez zajímavosti, že prohlál s Bing Crosbym za jinou filmovou roli kněze ve filmu Bells of St.Mary) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisný príbeh o kňazovi s menej tradičným, avšak o to viac obetavejším prístupom k svojej práci/službe, nie je žiadne svetoborné dielo, ani zábavná jednohubka. Dlhšia stopáž to ani nedovoľuje, čo je tiež jedna z mojich výtok. Skrýva ale jasné a pekné posolstvo, ktoré je však viac určené vyznávačom monoteistického boha, ktorí by ho radi videli vo všetkom okolo seba. Peck, hoci mladík, sa na rolu veľmi dobre hodí a dokáže ju verne podať aj ako starec. Niektoré scény a viaceré chovania postáv sú síce tendenčné a málo vierohodné, nevyhne sa ani pátosu, ale robí to sympaticky. Cieľový divák musí byť prosto tomu všetkému naklonený. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Cronin + Mankiewicz + Stahl + Peck = dobře sladěné kvarteto. Tady v komentářích jsem četl zajímavou poznámku týkající se nadbytečnosti dějů před Francisovým (v českém dabingu poněkud nepříjemným překladem) odjezdem na misii do Číny. Myslím si, že je to případná poznámka. V knize slouží tato část k upřešnění vzniku a rozvíjení jeho poměru k náboženství, ve filmu je to pojednáno příliš chvatně a spojení s dalšími událostmi je jen chatrné. I přestože události v samotné Číně jsou pojednány schématicky, film jako celek je vzácným příkladem romantického pojetí dějin křesťanské misijní činnosti. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Vydarená adaptácia ešte vydarenejšieho Croninovho románu Kľúče od kráľovstva. Aj keď je to po technickej stránke dieťa svojej doby, hodnoty, ktoré prezentuje sú nadčasové a stále! Nestotožňujem sa úplne so scenárom, ale celkový dojem mi to nepokazilo. Gregory Peck podal naozaj veľmi dobrý herecký výkon. Mám rada filmy o misionároch, stále ma fascinuje tá sila: všetko nechať a ísť.... ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Přestože hlavní postavu potkává jedna rána za druhou, děj je celkově tak trochu idylizovaný. Tím ale nemyslím knězův příkladný a pro druhé inspirativní přístup, přes všechno to, co se mu stalo a dělo. Setkáme se s různými postavami, které vzájemně tvoří někdy až paradoxním způsobem kontrast. Například 2 knězovi přátelé z mládí, jeden ateista, druhý biskup. Do toho je přimíchán trochu trpký humor, například vítání při příjezdu kněze do vesnice nebo sarkastický biskup v podání V. Price. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama