Reklama

Reklama

Generál MacArthur

  • USA MacArthur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Generál MacArthur navštívil West Point, aby ve své přednášce seznámil kadety se svým životem a situacemi, kterými v době své válečné kariéry musel projít. Jeho vyprávění se vrací k událostem roku 1942, kdy velel obraně Filipín proti japonské invazi. I když MacArthur nehodlá odejít od svých vojáků, rozkaz prezidenta je jasný, MacArthur se má přesunout do Austrálie a právě odsud zorganizovat podpůrnou akci, která má pomoci americkým a filipínským jednotkám v obraně ostrovů. Americký lid považoval generála MacArthura za jednoho z hrdinů druhé světové války. Ve filmu se seznámíme s jeho kontroverzními názory a připomeneme si neúspěšný pokus kandidovat na funkci amerického prezidenta v roce 1948. Snímek vrcholí válkou v Koreji. Generál byl odvolán právě v okamžiku, když měl vítězství na dosah ruky. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Mým osudem je porazit komunismus a jedině Bůh a ti politici ve Washingtonu mi v tom můžou zabránit…“ Legendární Gregory Peck (pěkně nadabovaný Jiřím Bartoškou) tu roli hrdinného generála MacArthura, muže s poněkud kontroverzními názory, sehrál vskutku báječně. Film je pěkně výpravný (zejména pokud jde o zobrazení války) a soustřeďuje se na zobrazení nejdůležitějších momentů v životě muže, jehož krédem bylo „povinnost, čest, vlast“. To zarámování celého děje generálovou přednáškou před kadety na mě působilo trošku dost pateticky, asi to tak trošku patří k americkému způsobu točení životopisných snímků. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Snímok nesie štandartne prvky životopisného, historického a občas aj vojnového žánru. Ničím neoslní, ale svoje si zastane - predstaviť postavu generála z 2. svetovej vojny širokej verejnosti. Pátosu je na takýto druh filmu paradoxne pomenej. Peck sa síce na svoju skutočnú predlohu príliš nepodobá, ale svojou charizmou a štandartne dobrým hereckým výkonom je dobrým hereckým ťahúňom. Škoda, že príbeh sa viackrát zaoberá menej zaujímavými komplikovanými vzťahmi s vtedajšími prezidentmi a ani stopáž nie je práve najkratšia. A v porovnaní s podobným životopisným filmom o generálovi Pattoni predsalen trochu zaostáva. ()

Reklama

clep 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem prozatím jen půlku, avšak musím říct že by spíše tento film obstál jako dokument, než hraný film. Potenciál film rozhodně má, ale nemuselo se to točit pořád kolem Douglase. Chyběla mi tu nějaká zapamatováníhodná scéna. Aspoň že jsem mohl vidět zfilmované vylodění na Leyte, byť hodně krátké. Prozatím dvě, pokud budu mít sílu to dokoukat, hodnocení upravím. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s o sedm let starším Pattonem působí MacArthur mnohem méně jako válečný film, protože je zcela podřízen osobě samotného generála. Po exhibici George C. Scotta se to zdálo skoro nemožné, ale Gregory Peck opravdu upozadil úplně všechny a všechno. Měl štěstí, že scénář mu nekriticky fandil a režisér respektoval historický úzus, takže ho kamera sleduje maximálně uctivě a v tom nejlíbivějším úhlu. Příběh opomíjí nejrůznější kontroverze, případně některé překroutil po svém. Je to spíš oslavná óda, než přímo životopisný film, což ovšem není na škodu. ()

Heywood 

všechny recenze uživatele

Nepochybně mě ovlivnil ten úděsný dabing. Ale... film dobře ukazuje, jakou primadonou generál byl a jak si své postavení "hrdiny" pečlivě propagandisticky hlídal. Nepochybně se mu nedá upřít schopnost riskovat a i díky jeho "žabím skokům" válka v tichomoří měla rychlý a úspěšný průběh. Film ještě nehovoří o tom, jak se generál napakoval půl milionem zlatých dolarů od filipínského prezidenta, tato skutečnost byla odhalena až v roce 1979, film je z roku 1977. Také symbióza s Rooseveltem nebyla náhodná. Antikomunistický Trumen už mu nevoněl. Nepochybně se podílel na dobré poválečné správě Japonska, dobře vedl i válku v Koreji (Truman mu dokonce schválil použití jaderné zbraně za předem specifikovaných podmínek). Právě to, že generál poslouchal jen sebe vedlo nakonec k jeho pádu a nepoužití jaderné zbraně možná zachránilo svět od jaderné války. V té době by ji Čína i SSSR klidně odvetně použili. Pokud filmu lze vyčítat tak to, že měl málo ukázaných bitev, málo ukázal, jaký byl generál sebestředný ješita, dobře ale znázornil, že hlupák to nebyl. Ukázaná kapitulace Japonska byla dobrou připomínkou, ale válečná zvěrstva Japonců film spíše pominul. 50% protože mě film nijak nenadchnul. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu (ve druhé části) v Korejské válce jsou využity tanky M48 Patton. (Winster)

Reklama

Reklama