Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

iamek 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý dokument, který posbíral již kolem 50ti cen na různých festivalech se musí vidět. Slova zde nestačí. Připravte si kapesníčky a koukejte jak se japonci chovají k delfínům a jiným živočichům. Lidé co film natáčeli mají můj velký obdiv jak riskovali doslova své životy pro dobro přírody. Jak jsem snímek viděl tak jsem si říkal, že mi už ani není líto dvou atomových bomb které na Japonsko spadlo za druhé světové války. Američani mohli přidat další. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Úsmev delfína je ten najväčší klam prírody, vytvára totiž ilúziu, že sú stále šťastní.. Cvičiteľ delfínov, ktorý spolupracoval na seriáli Flipper a zaslúžil sa o zvýšenie počtu delfinárií a záujem verejnosti o show s delfínmi, sa po celý zbytok svojho života snaží o boj proti tomuto biznisu. Jeho skutky sú skutkami človeka, ktorý otvoril oči a zmenil svoje vnímanie týchto inteligentných tvorov na číru lásku a rešpekt. Myslím, že si do smrti neodpustí to, čo zapríčinil a je to jeho hnacím motorom preto, aby sa pokúsil napraviť, čo je v jeho moci. V malej japonskej zátoke Taiji je každý rok v septembri voda temne červená od krvi delfínov. Tieto sa sem pomocou hluku naženú a uväznia. Neskôr prichádzajú cvičitelia, ktorí si vyberú a odvezú svoje delfíny do delfinárií na celom svete. Všetky ostatné delfíny sa nemilosrdne zmasakrujú! Z tohoto masakru profitujú lovci a aj mesto. Ročne sa takto vyvraždí 23 000 delfínov. Pri súčasnej intenzite lovu, budú oceány do 40 rokov zdevastované! Toto je veľmi silný príbeh o skutočnom aktivizme a boji za zachovanie života. Delfíny sú inteligentné a vnímavé živočíchy, ktoré si zaslúžia náš obdiv, ochranu a rešpekt. Snímok je veľmi silný a do konca napínavý-určite doporučujem! Taktiež navrhujem, aby ste sa zamysleli, či je normálne len tak ľahostajne sa zmieriť s faktom, že v oceánoch už za pár rokov nebudú ryby a v lesoch zver. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Presvedčivé, dojemné, šokujúce, dychberúce... nepoznám nikoho kto by nemal delfíny ozaj rád, ale o to tu neide... to len tak na okraj. Som rád, že som to videl, myslím však že čo sa týka konkretné tohto a mnohých daľších dokumentov som v celku v obraze... avšak rád by som aby to videli mnohí ďalší, ktorí takéto veci doslovne odmietajú a idealizujú si konkretnú "kôpku piesku" na ktorom žijú (nevidím, nepočujem, nezaujíma ma to?) v mnohých smeroch na zamyslenie... 8/10 ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

The Cove je nepríjemným dokumentom o jednej nepríjemnej zátoke, s fest nepríjemnými japončíkmi a nepríjemným obsahovým a filozofickým presahom. Tá jednostrannosť a radikálnosť mi nevadila, pretože vysvetlenie odznelo v dokumente - "ak sa nevie vyriešiť tento problém, nemá cenu sa tým zaoberať globálne", čo je argument, ktorý beriem. V tomto prípade už len ostáva veriť, že nejaký delfín tu po cca 20 rokoch ostane a že tento dokument bol aspoň určitou hybnou silou k napraveniu istých vecí. Trochu viac "moorovské" ako by sa patrilo, ale inak vynikajúce a záslužné. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama