Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jsem pohoršen, šokován a otřesen ze záběrů, které jsem shlédl. Potkat někde ty lidi na ulici, tak bych jim zpřelámal hnáty. Je až neskutečné, co se v japonském Taiji (městě, které na první pohled vypadá, jako by velryby a delfíny milovalo) děje. Po shlédnutí tohoto filmu mi bylo ještě dobrých pár hodin pěkně ouzko. PS: rozhodně stojí za to vydržet až do úplného konce. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

neskutečně působivý dokument, ovšem bohužel v tom negativním slova smyslu.. skutečnost, že je v Taiji v Japonsku každoročně brutálně a naprosto bezdůvodně zmasakrováno X tisíc delfínů, je prostě a jednoduše smutná.. nejde tu o maso - delfíní maso obsahuje velké množství rtuti a je tudíž jedovaté.. ani o peníze - když bylo rybářům navrhnuto, že pokud delfíny ušetří, bude jim "ušlý zisk" finančně kompenzován, odmítli.. osobně z toho mám ten pocit, že si Japonci svůj komplex ze zákazu lovu velryb (s)prostě vybíjí na delfínech.. snad s tím začnou něco dělat i další lidé, v jejichž možnostech třeba bude právní cestou něco změnit.. tento dokument v čele s Richardem O´Barrym je k tomu snad prvním krokem.. P.S.: zabíjení těchto inteligentních, ušlechtilých a stále ne zcela pochopených tvorů by pro mě každopádně bylo barbarstvím, i kdyby důvody k němu byly jakkoliv "správné"..... ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě dokumentu Racing Extinction od stejného autora, je oskarová Zátoka plná bolestných výpovědí zúčastněných protagonistů, které by se jako okřídlené cítáty mohly vznášet nad epitafem lidské humanity. Zůstavají vám v hlavě ještě dlouho po tom, co film uvidíte, řežou tam jako malé ostré žiletky a nutí vás neustále přemítat nad tím, co se ve vesmírné jednotě muselo stát špatně, že se člověk takhle vymknul kontole. Pokud to byla v dokumentu Vymírání druhů věta: "Na tomto záznamu zpívá sameček Moha zpěvavého, je poslední svého druhu. Zpívá samičce, která nikdy nepříjde. Je úplně sám. A nyní utichl i jeho hlas", co mi zlomilo srdce a dodnes ji nemohu z té proklaté hlavy dostat, v Zátoce je to "Velryby a delfíni nedýchají automaticky bez přemýšlení, každý nádech je řízen vědomím. Kdykoli se jejich život stane neúnosným, mohou ho ukončit tak, že už se nenadechnou. V této souvislosti používám slovo sebevražda, a ona to tak udělala. Doplavala do mého náručí, podívala se mi přímo do očí, nadechla se a už se nenadechla podruhé. Nechal jsem ji zemřít". Takhle strašně bolestný je tento dokument. Ale to není nic v porovnání s tím, co se děje delfínům v Taiji, kolik jich je ročně zmasakrováno z důvodu exportu do vodních světů a pro maso. Elitní filmařský tým se vydává na toto nebezpečné místo, aby podal svědectví o nehorázném prohřešku proti delfínům. Sedm let od natočení a delfíni se v Japonsku stále vraždí ve velkém. Jestli si myslíte, že jste jako vegani viděli všechno utrpení zvířat, pak vás možná nářek delfínů při jejich vraždení vrátí zpátky na zem... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument mě hluboce zasáhl a dostal k slzám. Jsem velkou milovnicí zvířat a nesnáším jejich týrání. Smekám před lidmi, kteří se podíleli na tomto skvělém díle a moc si přeji, aby to bylo účinné. Obdivuji postoj pana Richarda O´Barryho. Nejkrásnější a nejsmutnější dokument, jaký jsem doposud viděla. A to si dokážu představit, že je to ještě daleko od skutečnosti. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama