Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tisící komentář jsem si záměrně schoval na tenhle class numero uno dokument, značně znepokojující záležitost, který má daleko vyšší potenciál ve vás vyevokovat pocit soucitu,či u velké části lidí zlobu, než kdejaký expoitation film. Obsahově nebudu spoilerovat, téma je opravdu tíživé, opodstatněně, no pozastavil bych se nad formou, záměrem, nasazením a efektem, které jsou opravdu Oscara hodné. Díky nulové inscenaci a obsahové nezpochybnitelnosti mluvíme typově o dokumentaristické špičce. Found footage scény, kór ty noční, jsou doslova adrenalinovým zážitkem, čímž vždy, zaplaťpámbu, na chvíli nechávají divákovi vydechnout a zapomenout na to, o čem se bavíme a co pravděpodobně přijde. Dlouho jsem tento film odkládal, ale obavy z drastické podívané byly díky jisté dávce kulantnosti v rámci možností neopodstatněné. Regnul jsem se i na stránce http://www.takepart.com, kde jsem našel celou sekci s filmy, které časem sjedu. Doporučuju! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hmm.. V rámci filmových ekoagitek je tohle jeden z nejstřízlivějších, nejvěcnějších a pravděpodobně i nejméně manipulativních kousků který zaujme hned v několika vrstvách. 1. Je poměrně vtipné kolik práce a organizace to všechno jen před pár lety dalo, když dnes by tam stačilo ze silnice(či lesa) pustit letku dronů. 2. Fascinující je absurdita argumentů japonských lobistů, nevědomost 90% japonců a bezzubost všech ochranářských organizací. 3. Je dost k zamyšlení jak se tu hrozivě řeší 25000 delfínů ročně když ve stejném období na světě zemře podobně hnusnou smrtí miliarda krav, slepic atd. (tady South Park opravdu trefil hřebík na hlavičku).. 4. Film se nesnaží tlačit na pilu melodramatu (i těch povinných housliček v pozadí je méně), nesnaží se být prvoplánově šokantní (ano mířím hlavně na tebe Earthlings) a vystačí si jen s fakty, rozhovory a situacemi plnými absurdity (a taky s trochou té ninjovské akce-no)... 5. Je fajn, že film (narozdíl od jeho diváků-jak tu čtu) chápe rozdíl mezi japonci a japonskými velrybářskými společnostmi.... ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně síla! I na mě to bylo trošku silné kafe a to vydržím docela dost. Film mi ukázal i skutečnost, že japonsko není možná zas až tak úplně demokratická země, i když se tváří, že jí je. Na druhou stranu to maso vzhledově vypadalo fakt dobře. Asi bych koštnul, kdyby v tom nebyli kvanta rtuti ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Presvedčivé, dojemné, šokujúce, dychberúce... nepoznám nikoho kto by nemal delfíny ozaj rád, ale o to tu neide... to len tak na okraj. Som rád, že som to videl, myslím však že čo sa týka konkretné tohto a mnohých daľších dokumentov som v celku v obraze... avšak rád by som aby to videli mnohí ďalší, ktorí takéto veci doslovne odmietajú a idealizujú si konkretnú "kôpku piesku" na ktorom žijú (nevidím, nepočujem, nezaujíma ma to?) v mnohých smeroch na zamyslenie... 8/10 ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když ne svobodu, tak alespoň Oscara že ti delfíni mají. Dokumentu se tu vyčítá jednostrannost, já mám ale pocit, že dát více příležitosti ´obhajobě´, byl by ještě silnější a vzbuzoval by ještě větší emoce. Závěrečná vzkazka na dárcovskou zprávu je sice moc pěkná, zajímalo by mě ovšem, kolik z nás dojatých a rozlícených delfinistů na jedno použití nakonec ten telefon doopravdy zvedne... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama