Reklama

Reklama

Atény - Istanbul

(festivalový název)
  • Řecko Athina - Konstadinoupoli (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Je to stárnoucí, introvertní, šedivě elegantní muž bez energie i touhy a ona mu bude říkat „Bonjour, tristesse“. Setkají se v dopravní zácpě, způsobené na trase Atény–Istanbul stávkujícími farmáři, a on nedokáže odolat. Ani její živelné bezprostřednosti, ani jejímu společníkovi, starému klarinetistovi, který hraje jako bůh. Jako slepec bez vůle je následuje, jakoby v naději, že mu hudba (anebo láska) znovu naplní život, promarněný řešením rozvodových případů, z nichž ten poslední byl jeho vlastní. Původní cíl cesty, návštěva starého nemocného otce, je zapomenut ve jménu ozvěny nového mládí, které dává ale právě tolik, kolik bere...Teskné, šedivě melancholické putování mezi Evropou a Asií a mezi depresí a nadějí se nese na tónech jazzové hudby, jejíž ozvěna jen smutně komentuje marnost a mimoběžnost lidské touhy. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Na cestě z Athén do Istanbulu jsem se ani nebavila, ani nesmutnila a místy se nudila. Cesta z Olomouce do Varů byla rozhodně větší road movie než ta filmová [44 th MFFKV 2009] ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Ano, film nemá příliš spád, ale srovnávat ho s Diorthosi (které jsem rovněž měl to nepotěšení vidět, to už mi přijde zu moc :-). Zase tak ukrutná nuda to nebyla, ale nepřišlo mi, že by film příliš fungoval jako roadmovie, spíše taková podivná love story. Možná i proto, že postavy šly bohužel trochu mimo mě a v popisku zmíněná témata jsem zachytil jen vzdáleně. Ale něco v tom přeci jen bylo; rozhodně to lepší, co jsem já ve Varech viděl. ()

Reklama

Reklama