Reklama

Reklama

Druhý břeh

(festivalový název)
  • Gruzie Gagma napiri (více)

Obsahy(1)

Malý Tedo byl se svou matkou nucen uprchnout z rodné Abcházie zasažené gruzínsko-abchazským válečným konfliktem. Jeho otec byl těžce nemocný, a musel proto v Abcházii zůstat. O několik let později živoří dvanáctiletý Tedo s matkou na okraji gruzínského hlavního města Tbilisi. Tedo pomáhá v opravně aut, zatímco jeho matka pracuje jako prodavačka. Tedo se s nelehkou situací a životem uprchlíka jen těžko vyrovnává, a když jednoho dne přistihne matku s milencem, rozhodne se vypravit zpět do Abcházie a najít otce, o němž od příjezdu do Gruzie nemá žádné zprávy. Během strastiplného putování na „druhý břeh“ zakouší Tedo bezmoc, setkává se s nepřátelstvím, ale i se sympatiemi. Druhý břeh je univerzální příběh vyprávějící o následcích války, nacionalismu a o dětech, které byly okolnostmi donuceny předčasně dospět. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

iamek 

všechny recenze uživatele

Silný snímek prchajicího chlapce za jeho otcem. Ovashvili dobře vystihl krutost a nemilosrdnost války. [44. MFF KV 2009] ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivý príbeh o dvanásťročnom gruzínskom chlapcovi, ktorý sa rozhodne odísť od matky a nájsť otca. Ten by však mal byť na "druhom brehu", kde neznášajú Gruzíncov. Film sleduje jeho túlavý život, strasti, ktoré zažije. Pri tomto úteku zistí, že byť inej národnosti v inom svete, môže byť veľmi ťažké. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Přestože se o celovečerním debutu herce George Ovashviliho můžete dočíst, že se jedná o "univerzální příběh", nevěřte tomu, protože jak téma, tak i věnování v závěrečných titulcích a biografický základ vyprávění dávají jasně najevo, že jde o velice "osobní příběh". DRUHÝ BŘEH je cca. tisící první sociální drama o mladém klukovi utíkajícím z domova a dostávajícím se do vyhrocených situací, které nepřichází s ničím novým ani výchozí rámec nijak neozvláštňuje. 90minutová skrumáž klišé s nevyrovnanými výkony neherců a snahou o realisticko-civilní pojetí s inklinací k žánrovým stereotypizacím může na diváka s obdobnou zkušeností, jakou si prošel hlavní "hrdina", zapůsobit a na konci mu prostřednictvím gatlifovské hudební vložky přivodit transcendentní stav. Pro diváka bez zkušenosti ale jde o sociální hyenismus, kdy nám má trnout krev v žilách z toho, že se klučina dostává do čím dál tím většího svrabu, abychom se pak cítili kýčovitě dojati, že zdárně došel na konec své iniciační cesty za dospělostí a samostatností. P.S. Nechápu význam záběrů v závěrečných titulcích filmu, ale nejspíš zbyly nějaké peníze v rozpočtu. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Gruzínská verze Tolkienova Hobita. Druhý břeh obsahuje všechny symptomy festivalového filmu ze země postižené (občanskou) válkou. Nacionalismus, chudobu, zločin, postižení, pomstu, naději, touhu. Dá se to vydržet, ale stupeň klišé se limitně blíží vrcholu. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama