Reklama

Reklama

Na sever

Trailer

Obsahy(1)

Po nervovém zhroucení se lyžař Jomar uchyluje do samoty coby hlídač lyžařského areálu. Když se dozví, že někde na severu se narodilo jeho dítě, vydá se na podivnou a poetickou cestu Norskem na sněhové rolbě. S sebou si nevezme jiné zásoby, než 5 litrů alkoholu. Během putování úchvatnou ledovou krajinou se zdá, že Jomar udělá všechno pro to, aby do svého cíle nakonec nedojel. Setkává se s dalšími citlivými a zmatenými dušemi, které přispějí k tomu, aby Jomar i přes zřejmou neochotu a zdráhavost svou pouť dokončil a došel ke světlejšímu zítřku. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

hippyman 

všechny recenze uživatele

Snímek je velmi jednoduchý a jeho obsah by vlastně šel shrnout do jednoho až dvou slov, které už stojí na plakátu. Pokud se ale přesto vydáte s hlavním hrdinou na ledovou pouť krásnou norskou krajinou, prožijete neškodnou zábavu s typicky severským suchým humorem, bizarními charaktery a melancholickým příběhem, po němž budete mít chuť vyrazit (jak jinak než) na sever a válet se tam ve sněhu s cigárem v ruce a plastovým kanystrem u omrzlých rtů. Ostatně, that's the SPIRIT. 60% [Lucerna, Severská filmová zima 2016] ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

North mě upřímně řečeno dost zklamal. Většina vtipů či úsměvných scén mi asi nějak unikla, protože jsem se vůbec nezasmál (tampon, hmmm...) a nebýt atraktivního zimního prostředí, neměl jsem ani na co koukat. Jen díky tomu film nakonec nespadl do pytle s nálepkou nezáživný festivalový snímek. U severských filmů jsem zvyklý na troch jiný kalibr, tahle skoro až dokumentární road-movie bez vyznačené cesty mě nepřekvapila a ani nepotěšila. (5/10) ()

Reklama

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Mňo... To bylo náhodiček na jedné cestě. Nene opravdu ne. Ve filmu byla pouze jedna scéna, u které sem měl přirozený, tichý a věrohodný úsměv, který jasně charakterizoval, že ta scéna má něco do sebe (předávka kreditky). Tato scéná neměla žádné kamarádky :). A ta hudba nápadně podobná z Alvina Straighta, taky ee. Občas se nestíhám divit, co vybírají dramaturgové do českých kin, ze skandinávských filmů. Ale můžu říct, že na tenhle film nikdy nezapomenu, páč sem ho sdílel ve vší rozechvěnosti, která nepocházela z toho co se dělo přede mnou, nýbrž z toho, co bylo po mé pravici. V této mimosoutěžní disciplíně by mi nestačilo ani tolik hvězdiček, kolik má americká vlajka.... ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Stařec na zamrzlém jezeře připoutaný řetězem na noze ke svému sněžnému skútru .. to je ten nejstylovější odchod z tohoto světa co jsem doposud viděl, a že jsem toho ve filmu už viděl opravdu dost .. kéž by každý při svém odchodu po sobě takto dokázal uklidit .. kéž bych to dokázal alespoň já, až si budu myslet, že nastal ten správný čas … ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Krajinou vločkami pokrytou a hornatou sa Jomar vydáva za poznaním nikdy nevideného synátora. Na univerzálnych bežkách, na nadupanom snežnom skútri, pod vplyvom opiátov, pod prienikom vlastného odhodlania si valí po neoznačených trasách. Čo zastávka to protipólne vzpruženie (tampón, indiánsky stan) i usvedčenie v naplnení svojich prianí. "North" pôsobí v rámci škandinávskych feel-good podivností celkom ambiciózne, len tam nevidím takmer nič čo by ma dokázalo vyviesť z miery alebo aspoň niečo čo by ma vyviedlo z omylu, že sa jedná o typickú stávku na istotu. Príjemná, ale - vzhľadom na konkurenciu - stále len priemerná festivalovka... ()

Galerie (15)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama