Reklama

Reklama

Probíhá druhá světová válka, britský válečný letec Bill Forrester žije v Barmě a sužují ho bolestné vzpomínky na ztrátu milované ženy během londýnského bombardování. Z letargie ho vytrhne až letecké ztroskotání uprostřed nepřátelského území. Nejbližší voda je desítky kilometrů daleko, jídla minimum a podmínky nesnesitelné. Navíc jeden člen posádky se při pádu zranil a pohyb s nosítky už tak zoufalý stav ještě více komplikuje. Jaká je vůbec šance na přežití? A stojí pokus se o ni vůbec pokoušet? Britské válečné drama Purpurová pláň vzniklo roku 1954 a jeho působivost spočívá především ve věrohodném zobrazení různorodých lidských charakterů v náročných podmínkách. Hlavní roli vnitřně komplikovaného Forrestera si zahrál legendární herec Gregory Peck. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

conery1 

všechny recenze uživatele

Po smrti manželky, hľadajúc smrť vo vojne, nachádza tvárou v tvár smrti, chuť žiť. Film o nezlomnej viere vo svoje schopnosti. Keď sa človek neopustí a nevzdáva, dokáže divy. Trochu mi vadila príroda, ktorá viac pripomínala strednú Ameriku ako Barmu. V jednom zábere som si všimol Opunciu, druh kaktusu. Kaktusy v Ázii nerastú. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který se odehrává v Burmě r.1943. Britského pilota a tím i hlavní postavu zde hraje legendární Gregory PECK. A tím je pro mě řečeno vše. Je to můj "srdeční herec", a jako takový podléhá i mému subjektivnímu hodnocení. U mě vždy výborný ! Ale přece jenom bych k samotnému filmu chtěla říci, že byl příliš sestříhán nebo nedotočen. Byly tam některé scény o kterých se jenom mluvilo,ale nebyly natočeny. Na př. "Uděláme mu z bambusu nosítka " Kamera klap a na nosítkách ležel pacient. Jako v kouzelné pohádce. Nebo "zde máš revolver, každou hodinu vystřelíš, abych našel cestu zpět." Kamera klap, letiště a dozvíte se,že jsou oba zachráněni, protože je našli domorodci." To jsou věci pro diváka nedořešené a i happy end byl nějak "odfláknutý". Pan režisér PARRISH se s tím moc nezdržoval. Ale jinak na rok 1954 (to bylo G.P. právě 39 let) bylo filmové dilko dost dobré. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak jedna hezká exotická tvářička dokáže rázem vytrhnout muže z hluboké deprese. Ale: příběh tří vojáků ztracených ve vyprahlé krajině (stěžejní část filmu) mě nudil a nedokázal přinést zajímavé momenty – jen ty očekávatelné. Vyloženě odbyté pak bylo zakončení pouti. To scenáristé odflákli a vyřešili to jen zmínkou v dialogu. Ani ten rubín věnovaný kráskou neměl vůbec žádnou pointu – byl falešný nebo pravý? Hrdinovi nepomohl jako vzpomínka, nevyužil ho jako platidlo… Byl jednoduše zbytečný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na moje počudovanie tento film z roku 1954 má farbu a čo ma prekvapilo ešte viac,pekný obraz.Film z vojnového prostredia pilotov neprináša prakticky žiadnu vojnovú scénu, ak nepočítame malú vzdušnú prestrelku v úvode, kde je jasne vidieť makety lietadiel.Trojica pilotov pri rutinnej prieskumnej akcii havaruje a hoci prežijú, pravý boj o život ešte len začína.Žiadne jedlo, vody veľmi málo,neznesiteľné horúčavy a pomoc v nedohľadne...V hlavnej úlohe žiari sympatický G.Peck, ktorý si v rozhodujúcich chvíľach vie zachovať chladnú hlavu. Filmy ako tento prakticky nikdy nezostarnú, pretože pud sebazáchovy a pravidlá prežitia sa nemenia. Celý čas film na mňa pôsobil podstatne mladšie, než akým v skutočnosti je. Ťažko uveriť, že film má už 55 rokov. Film 80%. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jako cynik z jednadvacátého století bych mohl tuto variaci na starozákonní příběhy odsoudit nějakým bonmotem (Nebojte se ztratit ženu, v křesťanské komunitě vždy najdete další!). Jenže pokud se nenecháte odradit fanatismem církve, která ví dokonale přesně, co v Bibli znamená každá věta, a která by vás nutila namemorovat se ten jeden její oficiální výklad, bude pro vás četba příběhů v Bibli docela zážitkem. Zde Peck ztratí milovanou ženu, nechce žít, vrhá se do zběsilých akcí, až "náhodou" (v božím světě není nic náhodou) potkává novou lásku, znovuzrodí se (druhé narození), ale musí podstoupit zkoušku víry, ve které se střetne s malověrným a zachrání lidský život. Takové příběhy sbíral třeba James a vydal je pod názvem Druhy náboženské zkušenosti. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Film sa stal úspešným po jeho vydaní a taktiež sa stal 11. najpopulárnejším filmom vo Veľkej Británii v roku 1954. (westerns)
  • Režisér Robert Parrish vo svojich memoároch napísal, že v noci spával v rovnakom stane ako Gregory Peck. Raz v noci Peck zavtipkoval a odrazu zavyl a vybehol zo stanu bosý do džungle. Parrish sa zobudil, tiež zavtipkoval a nasledoval ho. (westerns)

Reklama

Reklama