Reklama

Reklama

Než hudba zahyne

(festivalový název)
  • USA Before the Music Dies
všechny plakáty

Obsahy(1)

Poprvé v historii ovlivňuje několik málo společností většinu hudby, která zní v rádiu a prodává se v obchodech. Zároveň přibývá pozoruhodných kapel, ale i způsobů, jakými je můžeme objevit. Hudba jako by se rozpadala vedví – oproti produktům masové spotřeby, určeným ke spořádané konzumaci, je tu různorodá nezávislá hudba, se kterou příznivci komunikují přes internet i v tisících klubů. Film vypráví příběh americké hudby v téhle situaci zlomu. Dvojice přátel, filmař a producent, cestuje po USA ve snaze pochopit, proč musí být mainstream tak jednotvárný a zda mají korporace dost moci, aby umlčely pokrok. Odpovědi, které na své cestě nacházejí (především signály slibné budoucnosti), jsou tím, co dělá film tak atraktivním a zábavným. Vyslovují se tu hudebníci, insideři z popkultury, kritikové i fanoušci. Mezi desítkami hudebníků mluví a hrají Dave Matthews Band, Erykah Badu, Elvis Costello či Calexico, ale i pouliční hráči ze Seattlu a zpěváci gospelů z Mississippi. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nepřišel mi tento dokument zase až tak moc objevný, myslím, že "úpadek kvality" a komercializaci můžeme sledovat i v ostatních kreativních řemeslech. Spíše mě zaujal fakt, že pouhých deset let od vydání snímku a pravidla hry se úplně změnily a převrátily naruby - digitální distribuce, streaming, nezávislá tvorba, sociální sítě... Éra velkých vydavatelských domů je dávno za námi, resp. jejich zásadní vliv je pryč a budou zanedlouho jenom jednou z překonaných epoch historie hudby. Z vizuálního či vypravěčského ohledu film nenabízí nic nového. 50 % ()

Snake.Charmer 

všechny recenze uživatele

Film o hudební mašinérii a hudebnících, kteří se jí ještě nenechali semlít. Scéna s "výrobou" popového radio hitu je nezapomenutelná. (44. KVIFF) ()

Reklama

Reklama