Reklama

Reklama

Válečné hry

(festivalový název)
  • Polsko Gry wojenne (více)

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Válečné hry vypráví o dramatických osudech plukovníka Ryszarda Kuklińského. Člověka, o kterém prý někdejší šéf CIA William Casey prohlásil: „Nikdo jiný na světě v posledních 40 letech neuškodil komunismu více než tenhle Polák.“ Kdo byl ve skutečnosti plukovník Kukliński? Američané říkají, že to byl hrdina, Rusové ho považují za zrádce, v Polsku se názory na jeho osobu různí.

Válečné hry měly v Polsku svoji premiéru v únoru tohoto roku. Dosud měly pouze jednu zahraniční projekci, a to v sídle CIA v Washingtonu.

Film je výsledkem čtyřleté dokumentační práce, režisér filmu se spolu se štábem v USA, Rusku a Polsku dostal k často neznámým nebo dosud tajným, ale mimořádně významným materiálům.

Osu snímku tvoří záznam cesty filmového štábu do USA krátce po Kuklińského smrti. Režisér a jeho tým navštíví jeho dům na Floridě, kde ho Kuklińského vdova prosí o převezení ostatků manžela a nejstaršího syna Waldemara na smuteční obřad do Washingtonu. Je to symbolická cesta, která jistým způsobem uzavírá plukovníkův životní kruh a vede městy a místy, kde žil.
Autor představuje archivní materiály týkající se velkých vojenských manévrů v 60. letech nebo tragických událostí na polském pobřeží, kde v roce 1970 komunistická moc použila násilí při dělnických protestech, ale i procesu plukovníka Kuklińského, ve kterém padl trest nejvyšší… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Člověk se tu sice dozví, jaká byla základní Kuklinského motivace k jeho činu a jakým způsobem to celé probíhalo, ale od dvouhodinového dokumentu jsem očekával daleko víc. Režisér se bohužel spíš než na historický výklad zaměřoval na to, aby v divákovi za každou cenu vyvolal pocit, že sleduje dokument o něčem mimořádně důležitém. Pomáhal si dramatickou hudbou, post-apo animacemi nebo častým snímáním své zachmuřené tváře při nastupování do letadla, při natáčení vily na Floridě, atd. A to podle mě fakt nebyl šťastně zvolený způsob, jakým dát světu vědět o takovém hrdinovi, jako byl Kuklinski. ()

horacko 

všechny recenze uživatele

18. ARTFILM Fest. Veľa informácii natlačených do takmer 2-hodinovky, ale veľmi silný príbeh o človekovi, ktorý možno zachránil svet pred 3. svetovou vojnou. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikol v koprodukcii poľskej Apple Film Production a Telewizje Polskiej, slovenskej spoločnosti Trigon Production a francúzskeho štúdia Arte. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama