Reklama

Reklama

Sice nebyli v první linii, ale osud války závisel na nich. Gregory Peck v hlavní roli amerického filmu. Válečný film Přímo nad hlavou (1949) vznikl podle stejnojmenného románu, jehož autoři Beirne Lay Jr. a Sy Bartlett vycházeli z vlastních zážitků. Společnost 20th Century Fox zakoupila práva na knihu v říjnu 1947, tedy ještě před jejím vydáním, a režií pověřila svého kmenového tvůrce Henryho Kinga. Snímek líčí osudy amerických letců v Británii, kteří se zúčastňovali pravidelných denních náletů na Německo. Na podzim 1942 to byli jediní Američané bojující v Evropě. Hlavní úlohu jejich nového velitele generála Savage vytvořil Gregory Peck, známější spíš jako představitel romantických hrdinů (viz např. pozdější Prázdniny v Římě). Film byl původně naplánován jako barevný, ale nakonec se natáčel na černobílý materiál, především kvůli začlenění dokumentárních pasáží. Vůbec poprvé byly v hraném americkém filmu využity záběry bojových akcí pořízené německou Luftwaffe. Mimořádně zdařile je v něm zobrazen každodenní život letecké základny během války, stres posádek bombardérů B-52, trávících značnou část svých dnů v přímém ohrožení života, i jejich velitelů pod tíhou někdy až nesnesitelné zodpovědnosti. Poprvé se tak na plátně objevily důsledky psychologických vlivů na vojáky ve válečné situaci. Zajímavý je také fakt, že byl později využíván obchodními firmami (např. Coca-Cola) při kurzech výchovy vedoucích pracovníků. Film získal dva Oscary, za vedlejší herecký výkon Deana Jaggera (zástupce velitele major Stovall, který je také vypravěčem příběhu) a za práci zvukařů. Nominaci měl za hlavní úlohu Gregory Peck, pro něhož se určitou kompenzací stala neméně prestižní Cena newyorských filmových kritiků, a film jako takový. Na motivy snímku vznikl s časovým odstupem stejnojmenný TV seriál (1964–67). (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nič neplánujte a už vôbec nie návrat domov. Považujte sa za mŕtvych. Čím skôr sa s touto myšlienkou zmierite o to ľahšie to pre vás bude..." Postava generála v podaní G. Pecka má čosi do seba, rovnako ako jeho príhovor k letcom. To by sa však dalo povedať takmer o všetkých postavách , ktoré tento legendárny herec hral. G. Peck bol vážne veľká hviezda. Pod škrupinou tvrdého a nekompromisného veliteľa sa skrýva dobrosrdečný človek, ktorí si svojich pilotov nakoniec pripustí k telu oveľa bližšie, než by si dovolil priznať. Za zmienku stoja výborné bojové scény, ktoré sú vo väčšine mozaikou reálnych a filmových záberov. Keďže je film čiernobiely, tak to neruší a pôsobí to prirodzene. Škoda, že bojových scén nie je vo filme viac, pretože ak by som mal niečo vytknúť, tak je to trochu rozvláčna 1/3 filmu. Potom sa však film rozbehne a postava G. Pecka mi bola veľmi sympatická a prirástla mi k srdcu. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ničenie nemeckej výrobnej a logistickej základne malo pre vedenie a výsledok II. svetovej vojny mimoriadny význam. Túto ťažkú úlohu plnili posádky diaľkových bombardérov dislokované v Veľkej Británii. O ich živote na základni, o bojových akciách a o zničujúcom vplyve takéhoto spôsobu života na ich psychiku rozpráva film Twelve O´Clock High. Gregory Peck si v ňom strihol úlohu náročného generála Savagea, dobre sú vystihnuté aj ostatné postavy. Ale určite najcennejšie na filme sú kombinované hrané a dokumentárne zábery z leteckých súbojov. Pre fanúšikov vojnového letectva a histórie veľmi prínosný snímok. Ja som sa celkom rád naň pozrel. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck znova ako ten najsprávnejší chlap na svete, ale on je vždy sympaťák, takže toto jeho zaškatuľkovanie je absolútne v poriadku. Poriadky si narobil aj vo svojej jednotke, samozrejme férovo, s čím ale nemohli súhlasiť všetci. Máme tu film, ktorý nepotrebuje oslavovať Američanov ako nadľudsky odvážnych a nepotrebuje degradovať nepriateľa, ako bolo v 40. rokoch propagandisticky zvykom. Po vojne sa už točí predsa len inak. Skutočne sa netreba báť stopáže a toho, že tri štvrtiny filmu sa odohráva v interiéroch základne, stále sa totiž niečo deje a vzťahy medzi pilotmi zabezpečia spoľahlivo divácky záujem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Netuctová věc, která je tak trochu z jiného soudku. Režisér přesunul letecké bitvy na vedlejší kolej a líčí primárně jednotlivé osudy postav a jejich důsledky z psychického nátlaku. Jedním z nosných pilířů je pochopitelně legendární Gregory Peck, který zde ztvárnil patrně nejpřísnější roli ve své kariéře. Skvěle jsou vyobrazeny formality mezi vysoce postavenými veliteli a každodenní život v táboře. Příliš velké ódy pět však nemohu díky několika hluchým místům. 70% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I GOT DRUNK BECAUSE I AM CONFUSED. I WAS THINKING, WHICH IS A THING ONE SHOULD NOT DO!!! Parádní válečné drama s charismatickým Gregorym. Film začíná pořádně dostávat grády, až když do velení nastoupí generál Savage. Jeho metody jsou přísné a jeho přesvědčení je, že válka se nedá vyhrát s bandou flinků. Nejhorší osádka "létající pevnosti" tak musí mít na sobě napsáno LEPER COLONY. Výsledky se i přes těžký start nakonec dostaví a film končí vynikajícím příkladem toho, že všichni jsme jenom lidi. HAVE YOU SEEN A LIGHT BULB BURN OUT? HOW BRIGHT THE FILAMENT IS BEFORE? I THINK THEY CALL IT MAXIMUM EFFORT! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (15)

  • Pôvodne sa plánovalo natáčať farebne. (westerns)
  • Vzdušné bitvy jsou autentické záběry z druhé světové války. (Kulmon)
  • Romantická podzápletka, ktorá sa objavuje v knihe, bola na naliehanie štúdia vynechaná. Dôvodom bolo, aby sa scenár plne sústredil na psychologické účinky vojny. (westerns)

Reklama

Reklama