Reklama

Reklama

Všechno to podivné a nové

(festivalový název)
  • USA Everything Strange and New

VOD (1)

Obsahy(1)

O Waynovi nemůžeme říci, že má život za sebou, a přesto se nelze zbavit pocitu, že už nemá, oč by bojoval. Každodenní existence mu přináší jen zklamání, která však můžeme zobecnit na úroveň společenské diagnózy. Wayne by se chtěl probudit ze své „americké noční můry“, ale nejde to. Snímek náleží k těm dílům, která kalí iluze o tom, že hlavním cílem kinematografie je poskytnout možnost úniku. V souladu se skličujícím vyzněním dokáže film, který se věnuje obyčejným postavám, nahlédnout nad banalitu každodenního bytí. Explicitní dramatické akce není zapotřebí, neboť hrdinové upadli do takové letargie, že je z ní nemohou vytrhnout ani fatální události. Odstup od jakékoli prvoplánové dramatičnosti, který tomuto introvertnímu a zneklidňujícímu snímku dominuje, tak postupně diváka dovede do stejné pozice, v jaké se trápí jeho protagonista, ale i tisíce dalších skutečných osob, které propadly stejnému snu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

Renton 

všechny recenze uživatele

44. MFF KV .. Scénář: Frazer Bradshaw .. Obsah dialogů i monologů je fajn, mnohé bylo velice výstižné, stereotypně zacyklené. Jen styl zrovna nezaujal resp. málokdo dokázal překousnout únavné monotónní záběry (ovšem při cestě do práce a domů málokdy uvidíte něco nového!). O dosti věcech se tak jen mluví, ale obrazově je nám rámováno něco jiného, po detailech, místně, banálního. Tvůrce, jakožto hlavní (a profesí původně) kameraman ovšem v příjemné pofilmové diskuzi záměry dovysvětlil a mnohé podivnosti (a především kulturní odlišnosti Američanů) dostal do jiných kontextů. Chce to prostě jít snímku vstříc. A neutíkat ze sálu při kouřící scéně... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

V polovině jsem nevydržela pětiminutové záběry na ulici a nikdy nekončící monolog, ale poté, co se mi doneslo, jak film končí dávám hvězdu navíc. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Žádné nadšení, spíš nebavilo. Téma, které tu už bylo hodněkrát, v obyčejném provedení a zpracování. Bez výraznějšího tempa, pořád ve smyčce, stereotypu.. jako každodenní život. Možná ten celý film ale slouží jako předehra k posledním 5 minutám. 50 % ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Tomuhle snímku se dalo velmi dobře věřit. Na můj vkus až moc syrový, ale přitom stále vcelku nápaditý a originální. Herec také slušný. Prostě takový lepší průměr. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Uf, jestli bylo cílem přenést na diváka nudu a bezvýchodnost, kterou prožívá hlavní hrdina, tak se to rozhodně povedlo :-). Ale jo, přestože jsem film spíše protrpěl, musím uznat, že v něm jsou zajímavé a podnětné myšlenky o životě, který člověk nechtěl žít, a neví, jak z něj. Jen to chce při sledování trochu sebezapření. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na dané téma bylo natočeno dost filmů. Nevybavuji si, že by byl nějaký horší. Hrdinové (a zřejmě nejen oni) upadli do takové letargie, že divák má co dělat, aby těch nekonečných 84 minut v kině vydržel. Pár záblesků na lepší časy se sice divák dočká, ale je jich bohužel málo. ()

Reklama

Reklama