Reklama

Reklama

Žít!

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dvaadvacetiletý Koli studuje na univerzitě v Tiraně. Když se dozví o smrti svého otce, vrací se na pohřeb do rodné horské vesnice na severu. Během procházky krajinou dětství se ho však kdosi pokusí zastřelit. Šokovaný mladík zjišťuje, že je součástí řetězce dávné krevní msty, již vyvolal jeho předek před šedesáti lety. Vypraví se za rodinou, které podle zvyklostí dluží život – a seznamuje se s vrahem, jehož mu osud určil. Z moderního městského prostředí se Koli náhle ocitá ve světě starobylých, neúprosných tradic. A nedokáže se z něj vymanit ani po svém návratu do Tirany. Jak hluboko jsou v lidech zakořeněny tradice jejich předků a nakolik je dovedou akceptovat v rámci svého moderního, povrchního životního stylu? Kam až sahá představa o podobě vlastního osudu a vztahu k vlastním kořenům? Režisér Artan Minarolli věnoval svůj dramatický snímek osmdesáti šesti ilegálním uprchlíkům, kteří v březnu 1997 utonuli u italských břehů při pokusu o imigraci. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velice solidní řemeslo, které pro našince doplácí na nezvyklý způsob vyprávění a také spíše na sonování do albánského venkova plného ortodoxních zvyků, než věnování se tématu krevní msty. A také na nečekaný a náhlý konec. Což ale neznamená, že je to špatně... ()

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 - Nepovedený pokus o nějaké drama, jestli mělo někoho zasáhnout tak mě určitě né... - 50% ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Průměrné hodnocení odpovídá rozpolcenosti filmu, který vylíčení typicky albánského venkovského folklóru se všemi náležitostmi intenzifikuje žánrovými postupy thrilleru, aby se v závěru přespříliš unáhleně rozhodnul pro to druhé. ŽÍT! je nekoncepční záležitost, která jako úvod do albánské problematiky krevní (po)msty slouží docela dobře, ale svým příklonem k městskému thrilleru působí závěrečné věnování nechtěně komickým dojmem, nabourávajícím pietnost předchozí cca. hodiny a čtvrt. To ale není problém pouze tohoto filmu, ale i valné většiny ostatních uvedených na Cinema Mundi: dotýkají se velkého tématu, ale zpracovávají ho jako žánrovou podívanou, aby byl pro diváka stravitelnější. Výsledkem pak není ani uspokojivý napínák, ani umělecký "dokument", nýbrž hybrid stojící za pozornost jako svědectví o mentalitě určitých národních kinematografií. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama