Reklama

Reklama

The End of the Line

  • Slovensko Koniec potravinového reťazca (festivalový název)
Trailer
Velká Británie, 2009, 83 min

Režie:

Rupert Murray

Hrají:

Mélanie Laurent, Ted Danson (vypravěč), Boris Worm

Obsahy(1)

O kousku ryby na talíři víme zpravidla jen to, že je zdravá pro náš organismus. Chybí nám však další informace, které bychom měli chtít znát. Odkud ta ryba pochází, jak byla ulovena a zda její druh není ohrožen," říká britský novinář Charles Clover, autor knihy The End of the Line. Režisér Rupert Murray se jí inspiroval při natáčení svého dokumentu o globalizaci rybolovu. V tempu, jakým dnes rybolov na celém světě probíhá, totiž není možné, aby příroda obnovovala své zdroje. Snímek ukazuje hlavní problémy spojené s ubýváním ryb. Jedním z nich je nedodržování kvót pro lov, z čehož snímek obviňuje Čínu i některé evropské státy, dále je to neekonomický lov velkého množství ryb a důležitou roli hraje i upřednostňování některých druhů, zejména pak obřích tuňáků, vyhledávaných labužníky. Vizuálně poutavý dokument přináší několik základních rad, jak se může i jednotlivec zasadit o zachování rovnováhy fauny světových oceánů. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

No tak ještě že Jamie Oliver přestal ve svém tv pořadu dělat recepty z tunáka.Oceány sou hned v cajku (toto mě vyloženě rozesmálo).Jinak rovnou říkám,že mi už příjde nechutné jak si pořád někdo vymýšlí různé apokalypsy.Ozonová díra (po tom už ani pes neštěkne),ptačí a prasečí chřipka (ale prosim vás) a oblíbený bubák globální oteplování (moc hezky si na tom skrachovalý politik postavil kariéru).Hypotéza ukazující,že za 50 let nebude co lovit mi příjde jako předpověd počasí půl roku dopředu.Jako když v zimě slyším,že v létě budou tropická vedra a pak je vedro 14 dnů a zbytek léta chčije.Na tomhle by sice mohlo něco být,ale stejně se pokladní v Tescu nebudu ptát odkud je ten tunák v plechovce ulovený a jestli legálně.Každopádně tenhle dokument je spíš pro jiné země.My jako Češi se na tomhle nijak výrazně nepodílíme,řekl bych (myslím samozřejmě spotřebu ryb;-).http://www.youtube.com/watch?v=P8tfuBIutLI ()

whack 

všechny recenze uživatele

Každý deň je zabitých 6,6 miliárd rýb a morských mäkkýšov a 247 miliónov väčších morských zvierat pre mäso (celosvetovo). Tento dokument ukazuje tragické následky nášho šialeného konzumu a neekonomického anti-ekologického rybárčenia. Keď vyžeriete všetky ryby z oceánov, mäsožravci, čo potom budete jesť? ()

Reklama

setina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument pro diváky, kteří se zajímají o dokumenty z oblasti vody a vodních živočichů. Konkrétně jde o věc o které se už několik let v dokumentech takového typu mluví. Tento dokument je samozřejmě, také s hezkými záběry mořské fauny, ale také s nehezkými záběry rybářských lodí, které se snaží vylovit všechny mořské živočichy. Celý dokument od začátku mapuje příčiny které způsobili rapidně klesající množství mořských ryb. A vysvětluje a nakonec i radí jak zamezit obrovský každodenní úbytek vodních živočichů. Jestli to takhle půjde dál tak v moři zbudou jenom medůzi a plankton. (Tak si říkám, že sladkovodní ryby jsou přeci také jedlé, tak proč to nezkusit místo rybího salátu!) ()

Hadascz 

všechny recenze uživatele

O úbytku ryb v oceánech, o tom jak za 40 let dojdou ryby a co je potřeba dělat..Dokument zaujme poselstvím, o statistických jednotkách nemluvím, ale je jasný, že moře je čím dál víc prázdnější. Nabízí možnosti řešení a jako nejvíc reálný mi přišli ty rezervace, protože pokud by stály stejně jako ty rybí farmy tak i snad by bylo víc pracovních příležitostí. Každopádně pokud se nic nezmění, tak brzo budeme znát ryby jen z dokumentů od BBC. A to by byla velká škoda. Chce to změnu, slovo o tom budu šířit. I malá jednotka mlže změnit svět. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Další úchvatný dokument, který není tak investigativní jako The Cove, ale naprosto stejně úderný. Co povídat? Proč například tyto dokumenty nevysílá Česká televize? Proč nám nabízí krásné dokumenty plné nádherného mořského života v pestrých barvách, ze kterého máme pocit, že život v moři je hojný a nijak nerušený? Proč nám maže med kolem huby a ukazuje rozkvetlé jabloně, když 70% sadu zachvátil požár? V dokumentu někdo správně řekl: "Ve vědění je síla.". 90% Čechů ani netuší, že nějaké druhy v oceánech jsou na pokraji vyhynutí. Základním faktorem změny jsou vždy lidé. Pokud lidé, kteří nejsou životně závislí na rybě, změní svoje chuťové návyky, pokud lidé vyjdou do ulic, pak se může něco změnit. Pokud se o tom jenom budou točit dokumenty, vládám a rybářským společnostem to bude nadále u prdele. 90% ()

Reklama

Reklama