Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh o hraniciach ľudských schopností a možností s jednou obeťou na živote. Svojím spôsobom išlo o podobenstvo ľudských hodnôt a ich obhajobu v mimoriadne sťažených podmienkach, a to pre obe strany experimentu. Herecké výkony zaslúžia uznanie. Hodnotenie tu podľa mňa absolútne nezodpovedá skutočnosti. Film je ďaleko lepší a stopercentne stojí za pozretie. A výkon Foresta Whitakera je oscarový, v pôvodnom znení je to ešte väčší zážitok. Ako sa z ľudí môžu stať hovädá ľahko a rýchlo. Povedal by som, že sa to presne triafa do dnešnej doby, kedy prachy sú nadovšetko. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měl nejdřív pustit originál, ten má ale delší stopáž, do které se mi v tu chvíli nechtělo, tak jsem dal přednost tomuto remaku. Bezpochyby se jedná o zajímavý koncept inspirovaný událostmi ze 70. let. Ještě než jsem se o něčem takovém dozvěděl, tak mě samotného napadalo, že by se něco takového mohlo uskutečnit (prostě si jen tak vyzkoušet, jaký to je žít ve vězení). Na filmu je nejzajímavější právě ona myšlenka tohoto "experimentu" a studium lidského charakteru, který se může v extrémních podmínkách rapidně změnit. Napětí je taky na velmi dobré úrovni a o skvělých hereckých výkonech netřeba mluvit. Povedený film, ale můj názor na něj by byl možná jiný, kdybych viděl nejdřív origo, které si určitě nenechám ujít... 75% ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé a drsné zpracovaní o zajímavém experimentu. Normálně bych hodnotil na 3 hvězdy, ale za skvělý vývoj děje a za závěrečnou scénu a i herecké obsazení, které mi vyhovovalo , dám o hvězdu více. Originál jsem neviděl, ale co v nejbližší době si ho určitě pustím. Protože tímto remakem jsem byl nadšen. A remaky vznikají proto, že originály jsou dokonalé. Tak jsem zvědav ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se k tomuto řádově třetímu remaku dostal vcelku náhodou, tudíž jsem si nezjistil žádný historický podtext. A upřímně mě to celkem vzalo. Film je perfektní od úvodních titulek prokládané záběry agresivity ze zvířecí říše, což samo o sobě trpce navodí na notu celého snímku. Když přeskočím, tak uznávám, že od druhé třetiny děj značně stagnuje a zamotává se sám do sebe, přičemž závěr je pak spíše nevyhnutelně očekávaný. Musím ovšem vychválit vše, co se děje předtím. Jeden z nejznámějších psychologických experimentů v americkém mainstreamovém podání. I tak je ovšem naprosto dokonale podáno cílené poselství. Podřízenost řádu. Budování hierarchie. Rozdíly zdravé a vydobyté autority. Co zmůžou aspekty peněz, strachu a pomsty. Etnicky je "dobro a zlo" vyrovnáno a teror se rozpoutává velmi záhy. Charakterová proměna protagonisty Barrise ze zakřiknutého pánbíčkáře s oidipovským komplexem na drakonického dozorce byla možná až příliš rychlá, ale zase o to efektivnější. Musím si ovšem postesknout nad krátkou stopáží, zakončení je příliš useknuté a je tak velká škoda vybudované atmosféry vězeňského pekla. Otázka je pak nasnadě. Omlouvají okolnosti adaptaci člověka na extrémní podmínky? 80% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama