Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Okara 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se k tomuto řádově třetímu remaku dostal vcelku náhodou, tudíž jsem si nezjistil žádný historický podtext. A upřímně mě to celkem vzalo. Film je perfektní od úvodních titulek prokládané záběry agresivity ze zvířecí říše, což samo o sobě trpce navodí na notu celého snímku. Když přeskočím, tak uznávám, že od druhé třetiny děj značně stagnuje a zamotává se sám do sebe, přičemž závěr je pak spíše nevyhnutelně očekávaný. Musím ovšem vychválit vše, co se děje předtím. Jeden z nejznámějších psychologických experimentů v americkém mainstreamovém podání. I tak je ovšem naprosto dokonale podáno cílené poselství. Podřízenost řádu. Budování hierarchie. Rozdíly zdravé a vydobyté autority. Co zmůžou aspekty peněz, strachu a pomsty. Etnicky je "dobro a zlo" vyrovnáno a teror se rozpoutává velmi záhy. Charakterová proměna protagonisty Barrise ze zakřiknutého pánbíčkáře s oidipovským komplexem na drakonického dozorce byla možná až příliš rychlá, ale zase o to efektivnější. Musím si ovšem postesknout nad krátkou stopáží, zakončení je příliš useknuté a je tak velká škoda vybudované atmosféry vězeňského pekla. Otázka je pak nasnadě. Omlouvají okolnosti adaptaci člověka na extrémní podmínky? 80% ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Reklama

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny zacatek, ktery slibuje vysinutou podivanou, nakonec naprosto nepochopitelne rychle skonci a cely dojem z filmu totalne zkazi, jakoby tvurcum bud dosly penize nebo producenti se shodli na tom, ze 96minut je az az a vice nebudou divaka trapit. Skoda, Whitaker nemel daleko k tomu, aby se stal nejslizactejsim bacharem filmoveho platna... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Oproti nemeckemu originalu mi tento remake pripadal prilis strojeny a ani raz behom celeho filmu som nebol napäty z toho co bude nasledovat dalej, pretoze som sa o postavy vobec nebal. Civilnost originalu a prirodzene posobiaci, uveritelny prerod postav tomuto filmu uplne chybal. Prerod postav v tomto filme bol prilis skokovy. Posobilo to na mna akokeby niekolko dolezitych scen skoncilo na podlahe strizne. Vdaka tomu su herecke vykony prilis povrchne a herci prehravaju jak v nejakom beckovom akcniaku. Pri nemeckom originály som sa vdaka civilnej atmosfere v prvej tretine trochu nudil ale o to intenzivnejsie na mna posobil zvysok filmu. Remake ma putavejsie vymyslenu prvu tretinu, ale az prilis ocividne su v nej naznacene niektore linie vratane zaverecneho ponaucenia a akonahle sa malo rozbehnut peklo vo väznici, tak ma to nechalo uplne chladnym, pretoze jednotlive podzapletky nielenze vobec nefunguju, ale su aj predvidatelne. 5/10. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem se poprvé dozvěděla na jedné přednášce, kde nám vyučující mimo jiné promítla trailer na tento film. Nečekala jsem žádný zázrak a také jsem ho nedostala. Brody ztvárňující hlavního hrdinu mi byl už od začátku vrcholně nesympatický, ale všechno vynahrazuje Whitaker a mnohými pozapomenutý Gigandet (tomu to nadání pro záporné postavy prostě kouká z očí). Některé scény ze šikanování věznů byly působivé, závěr ale mohl být údernější. O německý originál zatím nemám zájem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama