Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 4

Recenze (1 121)

genetique 

všechny recenze uživatele

Bola by škoda, kebyže sa zatiahnu mračná nad Favreauovou kariérou len kvôli komerčnému neúspechu tohto filmu, pretože mňa osobne zatiaľ každý jeho film priniesol ak nie do nemého úžasu, tak aspoň k príjemnému prekvapeniu. V neposlednom rade film ťahali aj herci, Craig, Rockwell aj Ford podali znamenité výkony. K tomu im napomáhali veľmi dobre a prirodzene napísané dialógy, okorenené o pár dobrých hlášok. Prekvapivo ma viac bavila prvá polovica filmu, ktorá je zahalená do tajomstva a divák ešte netuší čo sa ide diať. Favreau postupne odhaľuje charaktery postáv, nové krásne lokácie, zvraty a aj napriek jasnému názvu filmu som sa občas pri filme prichytil nepripravený na to, čo ma čaká. Druhá polovica je už klasický príbeh "boja proti niečomu". I keď s perfektnými efektami, akčnými scénami, strihom a kamerou, ale už tak trošku bez nápadu a záverečné scény neboli tak veľkolepé ako som očakával. Favreau ale bez okolkov skúsil niečo málo odlišné, príbehovo možno nie až tak dozreté, ale herecky výborné a technicky premakané, a za to mu patrí môj obdiv a moje štyri. 80%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že délka a náplň scénáře příliš nepřekročily název filmu, který sliboval pořádný úlet, a v kombinaci s nabušeným tvůrčím týmem i ideální popcornovou zábavu. Prvních cca 15 minut je božích, Craig je ultimátní tvrďák, plátěné košile smrdí potem a každý tam nosí kolty proklatě nízko. Pak na scénu nakráčí Ford, který vyrukuje s nejsměšnějším drsňáctvím v dějinách Divokého západu, a vše korunuje absolutně asexuální out-fit à la noční košilka Olivie Wilde. Děj vystřídá všehovšudy 3 větší lokace (přičemž většinu z nich zabírá pustina Nového Mexika), větší množství ILM fantazírování, abyste taky pohledali pod lupou, takže se na místě nabízí otázka, kde se podělo těch 163 mega z rozpočtu? Od začátku druhé třetiny permanentně odzívaná nuda, která si ten komerční propad bezezbytku zaslouží. Nejhorší blockbuster za cca 2-3 roky nazpět. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Mimouši podlehli zlaté horečce, loví na pokusy smradlavé honáky a místní yntelechtuánové plivou jedovaté sliny. Příznačné. Když si pravidelně pulíruji u von Triera či lechtám rybu u Malickových zvěrstev, tak na podobné filmy, kurva, nečumím, no ne?? To bych pak mohl být čistokrevnou zábavou, kde kamera netlemí deset minut do jednoho bodu, sáhodlouze se nerozebírají transcendentální filosofové a nekonečně se nediskutuje o syslu života, značně konsternován, že? To my, blahoslavení, jsme se královsky bavili, nemusíme freneticky leštit své supěním zamlžené tři dioptrie, dštít síru a podrážděně zvracet něco o svém tupé. A klidně tomu napálíme za čtyři, aniž bychom se cítili mezi zdejšími ufony blbě! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tak úplně nevím, jestli je tragičtější scénář, který se místy zamotává do své prostoduché debility úplně zbytečně, nebo (opět) zoufale leklý Jon Favreau, pod jehož rukama vzniklo cosi, co připomíná televizní inscenaci bez jediné kulervoucí scény, do které se omylem nasáčkovalo hned několik megahvězd. I když úvod vypadá celkem nadějně, zbytek filmu ubíhá v nekonečné zoufalé křeči, která je sice směšná, ale ani náhodou zábavná. Zajímalo by mě, za co štáb utratil těch 160 melounů. Asi za ohnivou vodu a povětrné ženštiny. Na Kovbojích a vetřelcích je to vidět - a přitom tohle mohlo a mělo být fakt dobré. Jenže to by to musel realizovat někdo, kdo má aspoň rámcovou schopnost žánrová klišé shazovat a ne je pouze mechanicky napodobovat (a špatně!). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech tragickejch hodnocenich jsem cekal nejakou sracku, ale nic takovyho se nekona. Jednak tvurci meli naprosto spickovej napad, prece nemusi emzaci utocit jen na Zemi v budoucnosti. Pribeh sam o sobe je sice uz vicemene standard se spoustou klise, ale na to kaslat. Craig vyfasnul super postavu, kde uz na uvod si ziska sympatie, kdyz bez milosti rozmasiruje tri smejdy a spokojene si odkraci s jejich vybavou. Ono celkove na PG-13 to je sympaticky brutalni, i kdyz nic extremniho necekejte. Ze zacatku me stvalo, ze jsou veskery utoky ve tme a clovek nic nevidi a bal jsem se kvality triku, ale nastesti v druhy pulce uz je videt naprosto vse a triky jsou hodne nadrumerny. Emzaci vypadaj sice lehce vtipne, ale to je spis muj problem. Co se tyce Forda, ten se snazi tvarit desne drsne, ale moc mu to nejde. Film ma tak jen dva problemy, ty vztahy mezi jednotlivejma postava jsou misty k smichu a celej dej by se dal smrsknout na 80 minut a ty dve hodinky uz to je lehce natahovany. Ale i tak jsem se bavil od zacatku do konce, jako letni blockbuster idealni. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Keď sa Jake Lonergan (Daniel Craig) rozpráva prvý krát pri bare s Ellou Swenson (Olivia Wilde) a nalieva si whisky, má v poháriku naliate, no v nasledujúcom zábere si doňho nalieva z fľaše opäť. (Lukoh)
  • Po skončení natáčení si Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde) koupil koně, na kterém ve filmu jezdil. (Brousitch)
  • Herečka Olivia Wilde (Ella Swenson) sa zverila fanúšikom, že počas natáčania takmer prišla o život: "Išli sme s asi 40 koňmi do bitky. Ja som nešťastnou náhodou spadla a stádo sa rútilo priamo na mňa. Walton našťastie reagoval veľmi rýchlo, otočil svojho koňa do boku a tým mi zachránil život. Mám veľké šťastie, že tu môžem byť dnes s vami." (Greenpeacak)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama