Reklama

Reklama

První muži na prahu vesmíru

  • Česko První muži ve vesmíru (více)

Obsahy(1)

Balónové lety do stratosféry otevíraly cestu do kosmu.
V padesátých letech 20. století se Spojené státy a SSSR intenzivně připravovaly na proniknutí do kosmu. V rámci těchto příprav uskutečnilo americké letectvo v roce 1957 balonový let za hranice atmosféry, do výše 30 kilometrů. Hlavním úkolem této mise bylo zjistit vliv kosmického záření na lidské zdraví. Zkušební pilot v kabině balonu se tak stal nástupcem myší, křečků a opic, kteří byli do těchto výšek z pokusných důvodů vysílání předtím. Dalším pozoruhodným experimentem byl seskok padákem z výše 32 kilometrů, který se uskutečnil v roce 1959. Do stratosféry vynesl dobrovolníka z řad vojenských zkušebních pilotů opět balon naplněný heliem. Do výše 6 000 metrů letěl parašutista volným pádem a teprve na této úrovni otevřel padák. Jména mužů, kteří podnikali tyto riskantní pokusy, jsou už takřka zapomenuta, ale jejich odvaha a odhodlání přispěly významnou měrou k uskutečnění dávného přání lidstva - proniknout do hvězdných výšin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Drom 

všechny recenze uživatele

Kdeže nějakej Gagarin. Ve vesmíru byli přece první američani! Teda alespoň tohle naznačuje tato dokumentární komedie o absolutně diletantském týmu balonových větroplachů. Nejdřív film slibuje balóny nad hranicí atmosféry, jelikož taková plynem plněná koule nejlépe lítá ve vakuu. Pak teda uberou a mluví o výšce 40 km, což není ani polovina k hranici udávané jako práh vesmíru a nakonec se ukáže, že to bylo 30 km. Když teda ta banda amatérů dokázala vzlétnout. Neprofesionální přístup zůčastněných je zvláště veselý. Tlaková zkouška kabiny? K čemu? Kontrola funkčnosti rádia? Proč? Hlásit pozemnímu středisku nějaké závady? Zbytečné. Ale neopomenou se obout do NASA, jací že to jsou neprofesionálové a že si od tohoto špičkového balonového týmu nenechali poradit. No, co vesmírná agentura zvorala a jak je vedlejší, co vadí mě je, že jsem se moc podrobností nedozvěděl. Bylo to spíše vyprávění několika dědů, co za psí kusy jim v mládí financovala americká vláda a lehké zveličování jejich (ne)vesmírného průkopnictví. ()

Reklama

Denver 

všechny recenze uživatele

Dokument je zaměřený především na Joea Kittingera, jeho rekordní seskok z 30km výšky a všemu, co skoku předcházelo včetně hlavních důvodů. Joe v dokumentu také nepřímo kritizuje NASA za havárii raketoplánu Challenger a požár v kabině Apolla 1. NASA prý tenkrát neposlechla jejich rady, takže k neštěstím nemuselo dojít. Už se asi nedozvíme, jestli je to pravda, ale myslím, že to do dokumentu nepatřilo. Jinak je to ale velice zajímavá záležitost. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument o prvních cestách do vesmíru. Já bych se nikdy nepřihlásil, jako dobrovolník. A ty z NASA jsou pěkný kreténi, že můžou za smrt několika lidí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama