Reklama

Reklama

Enter Achilles

  • Nizozemsko Enter Achilles
Taneční
Nizozemsko, 1996, 50 min

Taneční film podle inscenace britského divadla DV8. Film Enter Achilles se odehrává v typické britské hospodě, kde běží v televizi fotbal, z juke-boxu se valí pop a muži s pivem v rukou neustále žertují a vystavují na odiv svoji mužnost a svornost. Pohybují se mezi nedbalým kamarádstvím a agresí. Je to svět, kde jakákoli známka slabosti je krutě zneužívána. Násilí překrývá zranitelnost. Mistrovské dílo žánru dance for camera. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Tanečně i herecky se mi film moc líbil. Výborný nápad i zpracování. Jenom škoda, že tam bylo tolik té testosteronové agresivity, dala bych jinak plný počet. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí mistrně taneční zamyšlení nad stereotypy chlapáckých vztahů a jejich mnohdy velmi hořkými limity. Krásné. ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Až příliš pravdivé podobenství o "šminkách" tvrdých hochů, co jim málo stačí, aby si pobrečeli navzájem na rameni... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherná taneční věcička, u které bych si přála, aby byla delší, fňuk.. Jeden bar, skvělí tanečníci a mužský svět, v němž tepe život a nejde jen o tlukot srdce. Je tu cítit testosteron, rivalita, agrese, přesto i jistým způsobem křehkost, cit, něha. Až budu mít jednou hospůdku, tuhle partu si pozvu a můžou u mě pařit do rána. Oněměle budu koukat na jejich pohyb se sklenicí piva, fotbalovým míčem a dech beroucí ladností provazu. P.S. Proč pro muže není problém mít na koberci moře? ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Enter Achilles patří k vybroušeným vrcholům video tvorby DV8. Narativní struktura je zde stejně pevná jako v jejich nejslavnějším filmu Strenge fish. Také zde dochází k vývoji charakterů, které své nitro pomalu odhalují až na kost. Tanec je zde velmi blízký fyzickému divadlu, má spíše civilní charakter a opětovnou funkci, při které nahradí jakékoli slovo. Pohybová vyzrálost tanečníků se projevuje v perfektní práci s prostorem. Využíváno je reálné prostředí baru, které je stísněné, čímž je pohyb minimalizován a dochází ke kreativní spolupráci s veškerým interiérem britského pubu. Zajímavá je i hudební koláž, která svůj charakter mění s charakterem postav. ()

Galerie (13)

Související novinky

Festival tanečních filmů

Festival tanečních filmů

08.11.2009

Od 13. do 15. listopadu proběhne v pražském kině Světozor první ročník Festivalu tanečních filmů, který vůbec poprvé nabídne českým divákům ucelený pohled na tento žánr stojící na rozhraní mezi… (více)

Reklama

Reklama