Reklama

Reklama

Pes jí psa

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Zápletka snímku se na první pohled neliší od desítky jiných tropických thrillerů z Kolumbie, Venezuely, Ekvádoru nebo dalších zemí karibské oblasti. Přívlastek tropický se objevil někdy koncem minulého století a tamější filmová kritika tak označuje specifický subžánr thrilleru. Svým estetickým stylem připomíná mexický film Amores perros - Láska je kurva (2000). Postavy jsou snímány přes filtry, střih je rychlý a záměrně matoucí, v ději je zdůrazněno násilí jako důležitá součást vývoje událostí. Z hlediska narace se setkáváme se schematizovanými situacemi, které odkazují k realitě spojené s drogovými kartely. I v případě snímku Pes jí psa nejde o nic jiného. Navíc události se odvíjejí lineárně bez výraznějších odboček. Stačíme se jen velmi letmo seznámit s postavami a jejich psychologií. Avšak Carlos Moreno vytváří vlastní styl. Vnáší do osudů svých hrdinů prvky magického realismu, ať už prostřednictvím snů nebo přímo skrz postavu čarodějky Iris. Vytváří tak zajímavou atmosféru několika hektických a přerývavých dnů, které jsou naplněny drastickými výjevy a naprosto nehumánním pohledem na svět. Název filmu pak je slovní hříčkou, která se prolíná celým filmem.Film Pes jí psa zajímavým způsobem poukazuje na vývojový předěl v kolumbijské kinematografii, která nepatří mezi ty nejprogresivnější. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (7)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s kolumbijským filmem nedopadlo špatně. Pes jí psa nepřináší nic nového ani originálního, spíše se jen řídí základními pravidly moderního mozaikového filmu a scénář je navíc celkem předvídatelný a má zbytečné dějové odbočky. A tu černou magii tam taky nemuseli motat. Je však natočen velmi dobře, kameře s ostrými filtry a temperamentní hudbě se nedá nic vytknout. [LFŠ 2010] ()

Reklama

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2010 ... Na úvod mé letošní festivalové účasti velké překvapení a skvělý film. Obvykle mafiánské filmy z prostředí latinské Ameriky moc nemusím kvůli tomu syrovému násilí a takovému "špinavému" zpracování. O to více jsem byl skeptický k filmu z filmově dosti neznámé Kolumbie. Pes jí psa mě však velice překvapil skvělými hereckými výkony, dějovou linií, která ani chvilku nenudila, a ač to bude znít absurdně, tak i určitou decentností. Ocenil jsem, že i přes účast drastických scén nebyly tyto záběry "dořečeny" a divák tak nemusel vyprázdnit obsah svého žaludku na spolusedícího. Pět hvězdiček je možná objektivně trochu nadhodnocených, vzhledem k překvapení které mi film připravil je však udělím. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Kolumbia, Ekvádor, Mexico, Španielsko, Argentína sú na tom v snahe priblíźiť motiváciu jednania pohŕdačmi života a tancujúc na hrane sklennej doštičky presypanej dextazou / ejaculatoro / torosdespedo/...v podstate na rovnakej filmovej úrovni ( každá destinácia to xce po svojom) Vedie ale MX a ARG. Určite sa jedná o slušnú " underground" vyje(b)dnávačku na slušivej úrovni. NEODPORÚČAM ()

Zajímavosti (1)

  • Ceny (výběr): FF latinskoamerických filmů Lima 2008: nejlepší debut, FF latinskoamerických filmů Huelva 2008: nejlepší scénář. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama