Reklama

Reklama

Frank Zappa v Praze

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1990, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární pořad o pobytu amerického hudebníka.  Ačkoli velvyslankyně USA Shirley Temple Black nevěděla, kdo je Frank Zappa, přivítala legendárního amerického kytaristu, zpěváka a hudebního skladatele na letišti v Ruzyni tlačenice příznivců. Bylo to začátkem roku 1990. Jeho pětidenní pobyt v Praze zaznamenali J. Rubeš a A. Guha. Koncem roku 1993 geniální rocker - experimentátor zemřel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pro přechodná období je typické, že cokoliv se objeví mimořádného, je považováno za občerstvující a nové. Neplatilo to pochopitelně pouze pro hudebníky a herce; stejnou příchuť měla i podzimní návštěva prezidenta George Bushe staršího a jeho zvon svobody. Zajímavou částí reportáže jsou Zappovy kritické charakteristiky americké demokracie i skutečnost, že americká velvyslankyně neměla o jeho existenci do data Američanovy pražské návštěvy ponětí. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je fajn, teda pokud mate radi Franka Zappu, samozrejme. Neni taky spatny, kdyz tuhle dobu pamatujete, pripomenete si, jak tenkrat vypadali Jirous nebo Chadima (sef MCH Bandu a autor asi nejlepsi knihy o ceskem undregroundu z dob normalizace). Prijezd Franka Zappy do Prahy je jednou z mala politickych Kocabovych aktivit, kterou si me naklonil ( rychly odjezd ruskych vojsk se mu poved taky). Jeste ze tu Zappa byl, v Praze se mu viditelne libilo a zazil tady tolik slavy a obdivi jako zrejme ve Statech nikdy. Za par let zemrel. Hudby v tomhle dokumentu ale prilis neuslysime, takze nezbyva nez si pak pustit One size fits all nebo Bongo fury. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nejen Frank Zappa, ale všichni muzikanti ze západu měli v hladovém Československu po revoluci na růžích ustláno a tyto dokumenty jsou toho důkazem. Já měl své favority trochu jinde než Zappa, ale i tak to bylo milé. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Dokument o pražské návštěvě chlapa, který mne naučil poslouchat hudbu asi nejvíce ze všech, nemůže ode mne dostat méně bodů než pět. I když zde živě zahraje krátce jen jednou.... ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý záznam návštěvy legendy světové hudby během polistopadové euforie, jemuž většina jeho obdivovatelů (včetně trendaře Kocába) nesahá ani po kotníky. Rozhovory se Zappou z tohoto filmu vyšly i v jednom časopise (tuším že Rock a pop), kde zazněla i Zappova tradičně ostře kritická slova na adresu USA a Reaganova kapitalismu. Do tv dokumentu se ale pochopitelně nevešla. Holt sametová havlistická cenzura už dělala divy. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Spíš než o hudbě, je tento dokument postaven na obdivu legendárního hudebníka a často těžce stravitelného experimentátora, který ale má ve své obsáhlé diskografii několik alb, na které určitě nedám dopustit (např. Over-Nite Sensation z r.1973). Zappa pronese několik pamětihodných mouder týkajících se tehdy nadcházejícího svobodného života v ČSFR, pobaví svým typickým provokativním humorem při citování nově naučených ruských slovíček a v neposlední řadě se setká s Václavem Havlem. O tom, kdo skutečně zajistil pozvání Franka Zappy do Prahy, samozřejmě nepadne ani slovo, protože vše už jede v režii Michaela Kocába. Nicméně já mám to štěstí, že onoho člověka osobně znám a mohl jsem si tedy vyslechnout celou pravdu a vidět několik zajímavých fotografií jeho osoby se Zappou ještě v USA. Kdo má zájem, může se něco málo dočíst zde - Frank Zappa málem československým velvyslancem. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu posuzovat nějaké objektivní hodnoty tohoto dokumentu. Pro mě je to fascinující a velmi cenné zachycení neopakovatelné dobové atmosféry a čiré radosti ()

Rugero 

všechny recenze uživatele

spíše než osobnost franka zappy mě na tomto dokumentu zaujalo to zachycení té zvláštní doby začátku 90s. ()

Reklama

Reklama