Reklama

Reklama

Jimi Hendrix - Rainbow Bridge

  • USA Rainbow Bridge
všechny plakáty
Dokumentární / Drama / Hudební
USA, 1972, 108 min (Special Edition: 137 min)

Obsahy(1)

Snímek, který je spíš hraným dokumentem než klasickým filmem, velice autenticky ukazuje život a životní styl hippies přelomu šedesátých a sedmdesátých let.
První čtyři minuty je pouze statický obrázek se sluncem a nápisem Rainbow Bridge doplněný mluveným komentářem o tom, jak film vznikl a co je jeho posláním. Následuje velmi efektní úvod s obrysy jedoucích jezdců na koních podbarvený havajskou hudbou zakončený výstřelem a startem jedné Jimiho skladby, navazují úvodní titulky. Následně se již přenášíme na Havaj, kam přijíždí průvodkyně a vypravěčka Pat Hartley. Ta chodí po ostrově, povídá si s lidmi, provází nás životem na Havaji a snímek vrcholí vystoupením Jimi Hendrix Experience v červenci 1970 na sopce Haleakala pěti skladbami (Hey Baby, Foxy Lady, Hear My Train a Comin', Purpple Haze, Instrumental) v celkové délce asi 24 minut. Před poslední instrumentálkou ještě Jimi v zákulisí povídá asi tři minuty na kameru. Film pak končí rozchodem lidí z koncertu, průvodkyně ještě chvíli zpovídá místní lidi a film končí závěrečnými titulky se záběry na chrlící sopku. (gizi)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebylo tolik toho někdy dost nudného kecání, tak to mohlo bejt lepší. Nechápu ale jednu věc a sice, že tento disk vydal deník AHA a nebyly tam alespoň nějaké tit., že se nenašel nikdo kdo by se tím dokázal obtěžovat. Samotná hudba, úplně to nejlepší to sice nebylo ale přesto se to ještě dalo. K hudbě: Místo basáka Reddinga (založil Fat Mattress, později superskupinu Road) z původní sestavy "Jimi Hendrix Experience", která zazářila jak na "Monterey" tak i na "Woodstocku" zde s Jimem navíc vystupoval černý basák Billy Cox (který někdy v té době založil neuvěřitelnou kapelu "Nitro Function"). Bubeník Mitch Mitchell prozatím setrval. Po rozpadu "Jimi Hendrix Experience" se zformovala sestava která si říkala "Band of Gypsies". Kde s Jimem vystupoval právě již zmíněný basák Cox a černý bubeník Buddy Miles. No nevím, ale na předchozí vynikající úspěchy se tomuto nově vzniklému triu podle mě nikdy nepodařilo přímo navázat. Smutný je zároveň sám fakt, že Jimi (stále dobře vypadající, pozitivně naladěný a snad i ve skvělé náladě) za pár měsíců po tomto Hawajském koncertu na předávkování prášky na spaní zemřel. Jako hraný dokument mapující jednu pomalu uzavřenou kapitolu-epochu, z mého pohledu jen průměr, jako hudba také. Takže za dobré 3*. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Majstrovsky predvedené neskutočné umenie Jimiho Hendrixa pre malé, nenáročné publikum. Čo viac si človek môže priať keď vidí a hlavne počuje ako jeden z jeho naobľubenejších hudobných interprétov takto baví okolie a to nie pre peniaze ale s čistej lásky k hudbe. ()

Bakemaster 

všechny recenze uživatele

FILM jako celek je asi dost úlet. Členové komunit lásky a míru jsou zhulákaný crackem, jejich názory ostatní členové, kteří jsou zkouřený trávou berou jako životní moudra, snaha o politickou osvětu je zde hodně patrná, nesmíme se však divit, byla válka ve Vietnamu. Zkouřenej Jimi s láhví whisky vede monolog o svých životních postojích a krmí tím členy komunity, asi to nemyslí vážně, členové komunity ho však podle výrazů ve tváři stejně považují za boha:) V době kdy ještě neexistovalo Youtube ani široká distribuce DVD, byl tento film pro mě prvním půlhodinovým obrazovým setkáním s Jimiho virtuozitou, divokou agresivní hrou, radostí a invencí. To vše jen utvrdilo to co jsem si dávno myslel, že pro mě vždy bude ten nejlepší kytarista na světě i ve vesmíru. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film mám jen v originále a má angličtina není natolik perfektní, abych vše správně pochytil. Díky Jimiho hudbě dávám 80%, kdybych lépe pochytil celý děj, tak tuším, že bych hodnocení ještě zvedl. ()

Reklama

Reklama