Reklama

Reklama

Deset malých Indiánů

  • Česko 10 malých indiánů (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pod horkým africkým sluncem vystoupí z vlaku neobvyklá společnost. Obézní kuchař Elmo Rodgers a jeho nervózní manželka Ethel, generál Brancko Romensky, herečka Marion Marshall, soudce Lawrence Wargrave, bývalá chůva Vera Claythorne, džentlmenský hejsek Anthony Marston, doktor, i když spíše alkoholik, Hans Werner, vysloužilý detektiv Henry Blore. Mají se zúčastnit safari pod vedením odvážného lovce, kapitána Philipa Lombarda, který se v roli průvodce divočinou rozhodl zaskočit za svého přítele. Vysněnou dovolenou přitom financuje tajemný mecenáš, jehož totožnost, stejně jako důvody proč zrovna oni byli pozváni, je zahalena tajemstvím. Netrvá dlouho a idylka se začíná hroutit. Po překonání nebezpečné rokliny se cestovatelé ocitnou odříznuti od možnosti bezpečného návratu, když za nimi někdo zničí visutý most. Také se členové výpravy dozědí, proč právě oni byli pozváni. Podle návodu záhadného mecenáše výpravy totiž Elmo přehraje ostatním fonografový záznam, na kterém neznámý hlas odsoudí všechny zúčastněné k trestu smrti a sdělí, jakého zločinu se který z nich beztrestně dopustil. Například Vera prý nebyla jako chůva schopná zachránit svého malého svěřence před utopením a pod skalpelem opilého doktora Wernera zemřel pacient. Ať už je hostitelem kdokoli, a možná je to dokonce někdo ze zúčastněných, jeho úmyslem je zabít své hosty, jednoho po druhém. První obětí je hejsek Marston, který se napije otráveného nápoje. Další obětí se vzápětí stane vynervovaná Ethel, která zemře poté, co polkne utišující lék, jenž jí nabídl dr. Werner. A vždy, když je jeden z hostů zabit, někdo odstraní hlavu jedné z deseti loutek malých indiánů. Po smrti generála Romenskyho, který se zřítí z útesu, se ostatní snaží přijít na to, kdo je tajemným zabijákem. Napjatá atmosféra se ještě přiostřuje, když soudce Wargrave začne vytahovat na světlo detaily z pečlivě tajené minulosti každého z hostů. Zanedlouho zazní výstřel a soudce je nalezen mrtev. Lombardovi se podaří opravit poškozenou vysílačku a vyslat nouzový signál. Než je však záchranné letadlo bude moci najít, musí v divočině přežít ještě jednu noc. Zatímco Lombard a Vera jsou příliš zaměstnaní svou nečekaně objevenou náklonností a milostným laškováním, mrzutý Elmo, který se jevil jako hlavní podezřelý je zabit sekerou. Vzápětí zemřou různými způsoby Marion, Blore i Werner. Vyděšená nedůvěřivá Vera postřelí Lombarda, který je kromě ní poslední kdo ještě žije a je tedy podle ní oním záhadným vrahem. Jenže v té chvíli se k jejímu úžasu objeví jeden z nebožtíků živý. Předstíraná smrt byla totiž součástí jeho ďábelského plánu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Cimr 

všechny recenze uživatele

*pozor, komentář obsahuje spoiler* Originální předlohu Agathy Christie miluju a patří k mým nejoblíbenějším knihám. O to víc mě tenhle film naštval. Knihu zbožňuju kvůli dvěma věcem - tísnivé atmosféře, ve které nikdo neví komu může věřit a dokonale bezvýchodnému konci, kde všichni umřou. Autoři filmu se vykašlali na obojí a ještě na pár dalších věcí (kniha se odehrává na ostrově, film v poušti; některé postavy mají úplně pozměněné charaktery). V tomhle konci se zachrání nejmladší, nejkrásnější a nejsympatičtejší dvojice (jak jinak než muž a žena), dívají se na oblohu, kde už jim letí na pomoc letadlo a on pronáší drsným hlasem: ,,Příště tě naučím líp střílet!" A já si přitahuji kýbl na zvracení blíž k puse... ()

wallenrod 

všechny recenze uživatele

Ach jo...existuje určitě spousta jiných a lepších filmových zpracování této knihy. Tak proč mám takovou smůlu, že jsem narazil zrovna na zpracování nejhorší??? Knížka byla napínavá od začátku až do konce, to se o tomto filmu nedá říct skoro vůbec. Ale jsem tolerantní. Nemá to žádný dějový spád. Dobrá, dá se to odpustit. Neodehrává se to na žádném odříznutém místě, i když by mělo. Dobrá, dá se to odpustit. Ale ten romantickej happyend jim neodpustím. Všichni tam měli zemřít. To je dost silný nešvar a víc jak dvě hvězdičky si to nezaslouží. Howgh! ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Není to zlé, nějakou atmosféru to má (leč ne takovou, jako kniha nebo předešlé adaptace) a polovina hereckého obsazenství je výborná (Lom, Pleasence,...), bohužel ta druhá polovina to kazí (hlavně ta ženská, co hrála Veru). Hudba také není zrovna moc povedená a řekl bych, že se tam ani nehodila. Závěr se ale opravdu nevyvedl a působí nechtěně trapně. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Too much slivovitz," pronesl znalecky senilní generál Herbert Lom nad první mrtvolou. V africkém bungalovu jich ještě hezkých pár přibylo a bylo to o něco zábavnější, než bych čekal. Podle celkového hodnocení zde i na IMDB se tato adaptace Deseti malých černoušků jeví jako nejslabší. Souhlasil bych, kdybych krátce před ní neviděl mnohem, mnohem horší přepis z roku 1974. I když film opět přesadil děj knihy na jiné místo, tentokrát z něj dokázal leccos vytěžit. Tak trochu jsem zadoufal, že by konečně mohlo dojít i na doslovnou dramatizaci verše "Tři malincí černoušci chtěli chytit lva, medvěd sežral jednoho, zbyli jenom dva," ale v Africe medvědi nežijí a skutečný živý lev by narušil Agathinu koncepci. Té se film drží relativně věrně a změny spočívají spíš v prezentaci jednotlivých charakterů. Senilitu zmíněného srbského generála zhoršuje úpal, takže Herbert Lom hraje víceméně komediální postavu, svou image si zachovává i Paul L. Smith, profesionální imitátor Buda Spencera, a jeho kuchař Rodgers má daleko k submisivnímu koktovi ze známějších verzí. Kanonickou předlohu jen zdánlivě narušuje konec. Ti, kteří nad ním lomí rukama a tvrdí, že Agatha Christie rotuje v hrobě, zřejmě netuší, že tento alternativní konec sama napsala do vlastní divadelní hry na téma románu a že byl použitý už ve verzích 1945, 1965 a 1974. 50% ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Pokud mám hodnotit na stupnici zábavnosti, musím říct, že je na tom tento film o něco lépe než verze z roku 1974, které musím dodatečně snížit hodnocení o pět procent, aby bylo jasné, že tohle je o chlup lepší, ale na ty tři hvězdičky to nestačí. Jinak jsou ale prakticky jen tři věci, které mě potěšily a které můžu pochválit: 1) nepopíjí se tu ani whiskey, ani vodka, nýbrž stará dobrá slivovička, 2) Herbert Lom, který si tentokrát střihl roli generála a nad hrobem jedné z obětí pronese v češtině něco jako "mír s tebou", 3) sice nevtipný, ale do jídla stejně zamilovaný Bud Spencer ml. v roli služebníka Rogerse. Pokud se vám to zdá málo, pak nejste sami. 50% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama