Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se rozhodl se podívat na novou českou pohádku. A po neúspěších provázejících dnešní filmaře (O perlové panně...) , snažících se navázat na úspěchy klasických českých pohádek (Tři oříšky pro popelku...) , jsem očekával určitou změnu k lepšímu. Pohádka se odehrává v zemi krále Dobromila, což zní jakoby šlo o pohádku ze staré české pohádkové éry, ale bohužel z každého dalšího záběru jde cítit, že jde o moderní pohádku snažící se převzít prvky klasických pohádek. Herecké obsazení této pohádky je poměrně pestré od nových herců a pro mě docela překvapivých talentů přes klasické pohádkové herce až po momentálně "trendy" herečky (Janžurová, Holubová a kdo chce úspěšný film musí samozřejmě použít i Pavla Lišku, který mě sice opravdu rozesmál "Aničkou kozí nožičkou", ale přijde mi, že hraje pořád stejně, je sice perfektní ale chybí mu herecká flexibilita . Je to prostě herec jedné tváře, ale dobrý herec!). Bohužel jak jsem psal v úvodu od filmu jsem hodně očekával a upřímně řečeno, nečekal jsem klasickou pohádku spíš určitý progresivní přístup k moderní pohádce, ale dostalo se mi rozčarování.A některé seky a zcestnosti nikdy nepochopím. Třeba vyobrazení pekla bylo tak špatné , že jsem si myslel , že jde o nějakou špatně uklizenou jídelnu než o peklo, kdyby si radši tvůrci filmu vzali příklad z filmu Z čerty nejsou žerty, kde , ač je film o 10 mladší ,bylo peklo jak si ho představuju a budilo o 100% lepší dojem. Přišlo mi , že film byl slepený s kousků nedodělaných pohádek a když něco nesedělo tak se to hold alá Ed Wood zapláclo "plastelínou",Jít na tento film do kina tak jsem celý večer naštvaný , že jsem dal peníze za tuto podprůměrnou pohádku, která ač měla veliký herecký potenciál, neuměla ho správně použít. Scénář byl také slabý a i přes některé scény, které měli působyt překvapivě a ději dodat alespon nějaký spád, mě film ničím nezaujal. Snad jen malé ale opravdu malé plus dávám představitelům dvou hlavních čertů. Jako nováčci docela dobří. Nominace Českého Lva za výpravu jen dokazuje, jak je na tom český film špatně, že v Čechách není jiného filmu, který by mohl být konkurentem této slabé pohádce ve všech ohledech. Nebýt nadměrné a nadstandartní PROMO a některým zaručeným kasovním hercům , jsem přesvědčen, že by film u diváků zcela propadl. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velikánské zklamání. Uhrančivá Táňa Pauhofová v slátanině z níž čpí haléř z každého záběru. A vzhledem k tomu, že velkolepá výprava je základem každé správné pohádky, je to malér jako hrom. Krom toho hodně špatný casting čertů. Až moc cool a vždy pohotově hláškující princ. Pavel liška v další z nekonečné řady rolí idiotů. Eva Holubová jako notně odkvetlá "sexbomba". No brrr. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vítězství formy nad obsahem: sympatičtí herci, pěkné obrázky, podprůměrný scénář. Nejlepší na filmu je ovšem koncepce Pekla: od výpravy přes kostýmy a masky až po herecké výkony. Jestli si na někoho v souvislosti s touto pohádkou vzpomenu, bude to nejspíš někdo z nesvaté trojice Kassai - Liška - Suchý. Takže nakonec nepohádkově temná síla zvítězila. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší novodobá pohádka. Boris Hybner jako cynický a sarkastický šašek je úžasný, Štěpán Kubišta coby princ je okouzlující, Lucifer vychytralý a Iva Janžurová jako kořenářka Apolena je báječná. Její story s houbičkami bylo hrozně vtipný. Konečně hrál Liška něco, co mu sedí - opět idiota, ale v čertovské kůži. A "husopaska" Eva Holubová s Jirkou Lábusem byli úžasně prohnaní a falešní. Prostě 5* [a to se na pohádky už raději nedívám]. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Gay ví proč. Tak se nám snažili čerty trochu odlišit, podat jinak, než bývají v ostatních pohádkách, až z nich skutečně udělali takové typy čertů, kteří se vyskytují maximálně tak ve 4% pohádek. Jinak, děj byl již klasicky rozkodrcaný, postsynchrony byly příšerné. Ani ne tak tím, že se herci moc dobře netrefovali, jako spíš tím, že ty zvuky hlasu tam vůbec nebyly - plavaly úplně v jiné dimenzi. A ze všeho nejhorší bylo to dřevo za kamerou. Pořád točilo v jakémsi zmateném detailu hromadu scén, které měly být zabrané v celku. Jako bych měl na televizi přepnutý nějaký zoom. Za to bych kameramana poslal do toho teplého pekla, kde by ho mučili natahováním na nějaké kolo, z čehož asi malým dětem moc příjemně nebylo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • V Pekle, které výtvarný supervizor František Lipták pojal jako pohádkovou variaci na Hieronyma Bosche, si lze všimnout celé řady důmyslných (většinou mučících) nástrojů, které tvůrci popsali takto:
    - Pekelný stroj na válcování hříšníků: Účelem tohoto zařízení je vymačkat z hříšníků poslední zbytky duše. Dá se též užít k prodlužování trupu a končetin či jiným masážním technikám. Dopravní pás slouží k usnadnění manipulace s hříšníkem.
    - Lechtací stroj: Důmyslnou mechanikou tohoto zařízení šimráme hříšníka na chodidlech až k naprostému ochabnutí nejen hříšnýchm, ale jakýchkoli myšlenek. Délka je nastavitelná dle těla klienta pro případ, že už nebyl předem upraven na jiném zařízení. Lechtací havraní pírka byla pochopitelně chemicky i tepelně zbavena veškerých posvátných účinků.
    - Pila: Pekelný nástroj ke zpracování kmenů na výrobu dřevěného uhlí. Kmeny se získávají od pozemských prodejců výměnou za odpustky, protislužby či pekelná platidla, jako je bobek z kozla nebo šakalí pazour - ten se v pekle obzvlášť cení. Dřevěným uhlím se výborně udržuje konstantní teplota (365,25 stupně Bertíka) pod kotly s hříšníky. Parní pila může být alternativně poháněna ručně - otáčením kliky.
    - Tavič mincí: Důmyslný stroj na tavbu zlaťáků za účelem ražby nových. Dnes bychom řekli pračka špinavých peněz. Mince s portrétem odepsaného panovníka padají shora do velké nálevky a do necek pod strojem vytéká již přetavený kov. K výrobě mincí se ještě používá formovací stůl na odlévání zlatých prutů, řezačka, na které se z nich krájejí nové mince, a raznice mincí nových.
    - Pekelná raznice na mince: Do pekla se transportují mince s motivy vládců peklem plundrovaných království, které se právě na tomto razícím stroji přerážejí na mince s portrétem peklem dosazených "správců." U samotné raznice klečí hříšník (většinou hamižník), o jehož jazyk se chladí údery rozpálené mince. Stroj obsluhuje další hříšník, takže celé zařízení má i terapeutický význam.
    - Pekelná pec: Komunikační prostředek pekla s pozemšťany, vhodný k přepravě jak předmětů, tak živých břemen. Nejvíce je používán jako potrubní pošta pro přepravu zlaťáků do pekla. Čas od času jej k dopravě používá i sám Lucifer. Mimoto se dá použít na pečení hus či jiných živočichů dozlatova. Pohyblivý čertík funguje jako návěstidlo věcí nekalých.
    - Pekelný lis: Užívá se především k lisování hříšníků za účelem lepšího uskladnění. Jeho zdánlivě jednoduchá mechanika vykazuje vysokou účinnost. Nejeden z klientů by jistě, kdyby mohl, potvrdil, že v jednoduchosti je síla někdy až brutální.
    - Luciferův trůn: Všimněte si neotřelého designu. Praktický způsob, jak si z pozemských protivníků sestrojit pohodlné posezení. "Nejhorším trestem pro vládce a urozené je nicota a zapomnění," říkává s uspokojením Lucifer, hově si v trůně z ponížených králů. (NIRO)
  • „Čert ví proč“ je z odborného pohledu takzvaný frazém neboli frazeologismu, tedy ustálené spojení slovních tvarů slov. V tomto případě se jedná o zvolání vycházející z pocitu beznaděje, kdy člověk neví, proč se věci ději tak, jak se dějí. (sator)
  • Ve filmu si zahrál i Jan Budař, a to ve dvou scénach. Poprvé jako postava, která zarazí stráže, když se chce "chopit" ministra, a podruhé jako postava, která přivede ke Kvidovi () Apolenu (). (skinny9)

Reklama

Reklama