Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysloužilý voják Martin se po dvanácti letech služby vrací domů. Cestou se zastaví v malé valašské dědine, kterou ovládá lakomý a bezohledný fojt s pomocí podlézavého drába a místního faráře. Martin se stává svědkem toho jak pro pár dlužných grošů sebere vdovci Kryštofovi a jeho pěti dětem jedinou kravku, jak zapírá zaplacení dluhu Jury a Juříčka, které pak nutí pracovat ve svém lese zadarmo, jak upírá dědický podíl svému bratrovi Štěpánovi, zamilovanému do půvabné Aničky. To všechno Martin nechce nechat jen tak a proto se rozhodne vesničanům pomoci a fojta ztrestat. Zanedlouho se ve vesnici začnou dít podivné věci a fojt má stále větší strach, že za vším je čert. Místo něj se objeví Martin s lstivým plánem, jehož hlavní součástí je recept na sekyrkovou polévku.
Pozapomenutý snímek zpracovává valašskou lidovou pohádku o vojenském vysloužilci, jenž chytře nápálí hloupého, ale o to zištnějšího chamtivce. Zadání je jednoduché i přitažlivé - jak uvařit ze sekyrky polévku - avšak zpracování přes náběhy z folklórnímu ladění zůstává hodně neumělé, málo zajímavé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

topi 

všechny recenze uživatele

Nádherná Valašská pohádka s nezapomenutelnou atmosférou a mým velice oblíbeným hercem Karlem Vochočem v roli lakomého fojta. Skvělá je i dvojice Pavel Zedníček a Július Satinský. K naprosté dokonalosti filmu dodává hudební doprovod Petr Ulrych se skupinou Javory. Krása!! Pohádka svatojánské noci je nádhernou atmosférickou podívanou, podobně jako pohádka O statečném kováři. Zdeněk Zydroň už bohužel dál nic nenatočil. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jestli chtěl autor ukázat, jak se na valašsku kdysi žilo, pak uspěl. Celý film je protkán životem na vesnici a jeho zvyklostmi. Ovšem jako pohádka to selhává na celé čáře. Třebaže nemůžu upřít filmu jisté kouzlo, scénář je prachmizerně napsaný. Jako dítě jsem to nepochopil, pořád jsem čekal, kdy se začne něco dít a ono pořád nic. Jednání fojta nechápu ani dnes. Pamatuji si, že mě strašně zklamalo, že hrdina nebyl čert, že v tom nebylo nic magického a zdlouhavé záběry na svatojánskou noc... To, že se boháč vydírá celou vesnici se dá považovat jen za jeden z předpokladů pro příběh, sám o sobě to příběh není! Je to jako kdyby v Dařbujánovi a Pandrholovi nebyl Smrťák, úkoly, léčení nemocných, Dařbuján by nebyl ani lékař, jen náhodný kolemjdoucí, který by si Pandrholovi tvrdil, že ho dokáže vyléčit... ()

Reklama

Ezis 

všechny recenze uživatele

Další dobrý film pro mládež zlínského studia z 80. let. Mé milované Valašsko s atmosférou, která jako by přišla z mého milovaného Lotyšska. Nádherná příroda, nádherná hudba a Václav Postránecký, který, jak už poznamenala natalanka, "jakoby se na Valachách narodil"... Hudba tím spíš vyniká, že má mnohem lepší znělost a akustiku než hudba z většiny pohádek, které se odehrávají na Moravě - zní, jako by se opravdu rozléhala po horách. Autoři nejspíš měli Valašsko rádi a něco o něm věděli. Moje rodina z Valašska pochází. Byl to kraj, kde poddaní často povstávali proti vrchnosti, a já se vždycky přistihnu, že se hrdě ušklíbám při slovech "pokory v nich není..." Pokud máte náladu na klasickou pohádku, na tuhle nekoukejte. Ale pokud byste se rádi podívali na milý, jednodušší, pomalejší, ale ne "sladký" film se silnou amosférou, je tenhle to pravé ořechové. První záběr na Beskydy, hudba, Václav Postránecký přeskočí ohradu - a vy už budete chycení. ()

Bubugirl 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších pohádek, která u nás mohla být natočena a myslím, že by měla být ukázkou, že se v Československu se točily pohádky s velkým P i bez přehnané pomoci techniky, kterou zde plně nahradila krásná příroda, hudba, zvyky, kroje a herci . U mě má tato pohádka své místečko, Valašsko zbožnuji a hudbu Ulrychových jakbysmet. Co na těch amerických koninách ty dnešní děti vidí??? ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud se to nestalo, tak se to jednou stane, nebo by se to stát mělo. Každopádně i jako vyprávěnka je to dobré. Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu. V hlavní roli zpěvy a tance a hlavně rožnovský skanzen. Zlo, personifikované fojtem a jeho přicmrndávači, je více či méně drtivě potrestáno, poctivost odměněna (odměna spočívá v konci šikany) a tajemný vojenský vysloužilec může přeskočit ovčí ohradu a putovat zas dál. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen ve spolupráci se souborem Vsacan ze Vsetína a Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. (Prochy38)

Reklama

Reklama