Reklama

Reklama

Hitlerovo zlato

(TV film)
Německo, 2001, 46 min

Obsahy(1)

V dubnu 1945 bylo jasné, že Berlín už brzy padne. Nacisté však nehodlali přijít o zlato, peníze a cennosti, uložené v Říšské bance. Na strastiplnou cestu se vydává konvoj nákladních vozů, plný zlatých cihel, pytlů s penězi a dalších naloupených cenností. Míří na jih, do Alp. Jako zázrakem dorazí bez úhony až do brány Alpské pevnosti, Garmisch-Partenkirchenu. Úředník banky, pověřen evidencí tohoto pokladu, je nucen náklad předat veliteli místního výcvikového tábora, který převezme zodpovědnost za jeho ukrytí v horách. Ze všech koutů Evropy, kudy již postupují Spojenci a Rudá armáda za svým vítězným cílem, sem proudí dodávky nakradeného bohatství včetně uměleckých děl nedozírné ceny. Odlehlý dům v horách je jich po střechu plný a původní soupis již dávno neodpovídá skutečnosti... Výpověď očitých svědků - místních obyvatel i vysloužilých amerických důstojníků - je jasná. Poklad je ukryt někde v této oblasti. Týmy hledačů pokladů bezprostředně po válce pročesávají horská úbočí a nepřístupné terény, ale podle dochovaných dokumentů objeví jen zlomek pokladu. Podaří se padesát let po válce týmu Rudolfa Elendera a toto tajemství rozluštit? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, při kterém máte chuť popadnout detektor a upalovat do bavorských Alp... i když, stejně jako mnozí, si myslím, že tam ten poklad už dávno není... ale kdo ví, že :-) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nic nového neodhaluje a pouze říká, že na konci války v dubnu 1945 zmizelo několik beden zlata, zlatých prutů a několik pytlů s penězi, které byly pravděpodobně ukryty někde v Bavorských alpách (ale možná také jinde nebo již byly dávno vyzvednuty). Pro hledače pokladů je toto téma stále živé, z pohledu získávání nových informací jde spíše o ztrátu času. ()

tom9117 

všechny recenze uživatele

Ide o priemerný dokument, avšak rozpráva o celkom zaujímavej téme. Doplnený je o hrané scény, ktoré by mali pomôcť predstaviť si vtedajšiu situáciu. Škoda, že názov "Hitlerovo zlato" znie tak všeobecne pričom tu rozoberá len časť bohatstva, ktorú chceli nacisti ukryť do Álp. Myslím, že časť ukrytého zlata a ostatných cenností Tretej ríše nebude nikdy nájdená a to nielen kvôli tomu, že prešlo už od tej doby veľa času, ale že práve táto skutočnosť by mala ostať jednou z najväčších záhad minulosti. "Mým osobným cílem v příběhu této největší lúpeže na světe nejsou peníze. Chci se jen proste a jednoduše jedného dne dozvědet pravdu. To by bylo pro mně tím největším pokladem. To by byl úspěch." ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama