Reklama

Reklama

Dva muži na Sibiři

Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2003, 27 min

Režie:

Olga Sommerová

Kamera:

Jakub Sommer

Obsahy(1)

O tom, jak život podle ideálů může proměňovat svět kolem nás.
V Bohem a kdysi i komunisty zapomenutém kraji České Sibiře žijí dva kamarádi, kteří svým životem - každý jinou cestou - vědomě popírají obecný civilizační trend ke konzumerismu. Pavel Křížek je ekologickým aktivistou, ornitologem, bojujícím za záchranu ptactva, umírajícího na sloupech vysokého napětí. Dosáhl toho, že podmínkou privatizace české energetiky se stala přeměna všech sloupů smrti na ty, které ptáky nezabíjí. Jeho novou aktivitou je kampaň za krajinu bez bariér, nazvaná Právo na krajinu. Chce touto kampaní dosáhnout toho, aby se zákon o neoplocené krajině vložil do ústavy. Radek Malotín je původním povoláním flétnista pražské Komorní filharmonie, nyní dřevorubec, dobývající dřevo pomocí koní. O ekologii nemluví, ekologicky žije v dobrovolné skromnosti už třináct let, po té, co se přestěhoval z Prahy na venkov. Rámcem filmu je Radkův život s jeho každodenními povinnostmi během celého roku, v němž jeho kamarád, ekologický aktivista Pavel, zasahuje do dějů přírodních, občanských i politických. Jsou to dvě životní cesty které nabízejí optimističtější obraz života v jedenadvacátém století, než nám předkládají moralizující pesimisté ve svých předpovědích o civilizační, mravní a ekologické zkáze lidstva. Nekonfrontační konfrontace dvou životních způsobů Radka a Pavla by měla vytvářet obraz o dvou mužích v jednom kraji, v němž žijí své ideje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument a tleskám, protože mě pravdu zaujal a pozastavil nad tím, jak lidé vůbec žijí v této době. 80% ()

wader 

všechny recenze uživatele

Konečně (i když jsem to viděl teprve r. 2011) někdo ukázal, že za životním štěstím a naplněním se nemusí putovat na druhý konec světa, ale lze ho najít za svým městem. Krásné, moudré, inspirativní. ()

sator 

všechny recenze uživatele

To že někdo uvažuje stylem po nás potopa, a nebo dokonce tak jedná, mi bylo od malinka cizí a nepochopitelné.... Tak jak žijí tito dva ,by možná chtělo žít spousta lidí ale,kde vzít odvahu jednat ? ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama