Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bilancování lidské i umělecké dráhy klasika našeho divadla, populární hudby i poezie.
Režisér Petr Lokaj natočil dokumentární portrét herce, režiséra, hudebníka, dramatika, spisovatele, textaře, výtvarníka a především spoluzakladatele legendárního divadla Semafor Jiřího Suchého. Těžiště rozsáhlé Suchého tvorby bylo vždy hlavně v organizátorské a autorské činnosti v oblasti hudebního divadla malých forem. Zásadním způsobem ovlivnil divadelní dění a populární hudbu 60. let. Za svou práci se také dočkal celé řady ocenění. Jiří Suchý je jako pověstné olivy, které pod velkým tlakem vydávají ze sebe nejvíc. Jako člověk mnoha uměleckých žánrů je uctívanou autoritou z učebnic a zároveň výzvou pro současníky i generace příští. Ostravské studio České televize vám přinese bilancování lidské i umělecké dráhy klasika našeho divadla, populární hudby i poezie. Spoluúčinkují E. Pilarová, J. Molavcová, P. Filipovská, F. Havlík, O. Suchý, V. Hrabánek, P. Rut a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lokajovi se podařilo navodit takřka intimní atmosféru a o Suchém sdělit mnohém více, než mnoho jiných dokumentů dohromady. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý dokument představující skvělou lyrickou duši. Ačkoliv je sdělný a informacemi nabytý, přeci jen jsem postrádal přesah, hlubší ponoření se do básníkovy osobnosti, odkrytí duchovní linie jeho tvorby..., což by se pochopitelně nemuselo uskutečnit slézáním ledných vršků estetik a filosofií, ale naopak hravým okoušením nabízejícího se povrchu. Rigidní tvar publicistického dokumentu, leckdy nesměle šmátrajícího v intimitách či podobně neúčelně popouštějícího uzdu slabozraké - snad divadelní - kritice, mohla narušit třeba záhy se nabízející otázka, již implikuje zvolený název filmu: co je vlastně ta poezie, jíž trocha nikoho nezabije? Alespoň prozatím bych tomu slavnému dvojverší nabídl dávné echo, které napsal učitel jednoho z oblíbených básníků Jiřího Suchého Charles Baudelaire: "Bez chleba se dá žít tři dny; bez poezie ani jediný; a mýlíte se vy, kdo tvrdíte opak: neznáte sami sebe." Nuže, kde má verš hranice? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je dítětem které si udrželo nevinný pohled... Jiří se otevřel způsobem dosud nepoznaným... Vážný a hluboký rozhovor... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama