Reklama

Reklama

Na cestě - Série 7 (2009) (série)


Na cestě po Gorolsku (S07E02)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Gorolsku
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Vlastimil Žán

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za záhadnými kamennými koulemi, pokladem legendárního beskydského zbojníka Ondráše a stavěním májky na Hrčavě.
Gorolsko je oblast v nejvýchodnějším cípu České republiky mezi Třincem, polskou a slovenskou hranicí. Na beskydských stráních se tu v klidu popásají ovečky, které sem kdysi zavedli Valaši, zatímco v hlubokých hvozdech tu můžete ještě stále natrefit na vlka, rysa a dokonce i na medvěda. Dávno před lítými šelmami tu ovšem byly záhadné kamenné koule, z nichž některé mají v průměru až pět metrů a váží i třicet tun. Jejich původ nedokázala spolehlivě objasnit ani moderní věda. I proto se jim nejčastěji říká zkamenělá dinosauří vejce. Tajemství obestírá i poklad, který měl v pralese zvaném Mionší ukrýt i se svou závětí legendární beskydský zbojník Ondráš. Jeho podobizna se sice nedochovala, ale představu si každý může udělat alespoň podle figurek mistra řezbáře z Mostů u Jablunkova. Hora Velká Čantoryje je zase opředena legendou, kvůli které se jí také říká slezský Blaník. I tady dřímá vojsko o síle tří set plně vyzbrojených rytířů. Jejich spánek neruší ani turisté mířící na soukromou rozhlednu pana Lubojackého. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

M.A.J.O. 

všechny recenze uživatele

BUKOVEC...big city life. Starosta je klasik.Skvělé je stavění máje na Hrčavě:" džeuchi dobre dobre...kurva." Dal bych 4*, ale protože jsem našinec tak to musí být 5*. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama