Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (137)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moore X USA jako kolébka kapitalismu. Terčem jsou zlý chamtivý banky, cacný pojišťovny a korporáty, Wall St a finanční deriváty, lobby v politice, pokrytecká církev, ta "nová aristokracie" a top jedno procento, bailouty 2008, "dead peasant policy" a další špinavý metody - zkrátka takový to hospodský systém je špatně a nefér, kdo má to štěstí, hrabe si na úkor druhých... Což je pro mě neříkám, že mylná, ale až moc levičácká, obětní a jednostranně vzatá agitka, než abych hodnotil výše. Ale bavilo a přimělo mě zamyslet se nad tím, že sice žijeme v těch nejbohatších časech, ale jak moc je to pravda vztaženo na reálnou kupní sílu, fungování bez dluhů a život průměrnýho běžnýho smrtelníka, co je ta svoboda a demokracie. A vida, máme tu 2019, zdá se slušně nabouraný Washington a vlnu “nového socialismu” :) ♪♫ ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, ze Michaela Moorea beriem z rezervou, jeho nazory prezentovane "dokumentarnou" cestou treba rovnako brat s poriadnym odstupom, no tie jeho filmy maju svoje nepopieratelne kvality, su viacmenej zabavne, osobne ma nenudia a miestami su aj informativne plodne...a tak je to aj s Mooreovym novym Antikapitalistickym billboardom. ()

Reklama

Pethack 

všechny recenze uživatele

Zásadní slabinou argumentační struktury tohoto dokumentu (možná by se patřilo dát v tomo případě kategorii do uvozovek) je mnohými zde již zmiňovaná Svatá trojice - jednostrannost, minimální nadhled a nadužívání emocí, ale s tím se u Moorea nedá nepočítat. Tohle se, nicméně, týká především případů, kdy MM vyrazí do ulic, mezi obyčejné lidi s jejich srdceryvnými příběhy o tom, že si nedokázali spočítat, že kvůli vysokům úrokům nebudou za několik let schopni splácet hypotéku (to mi jich jako má být líto?) (a propos v USA se opravdu nedá normálně žít, studovat a pracovat bez toho, aby si člověk vzal aspoň jednu půjčku? No to mě pos**er.). Kromě toho jsou zde ale předkládána i poměrně zajímavá fakta poukazující na to, že pro jisté (ano, většinou nadnárodní) společnosti člověk přestává být člověkem, ale je pouhou položkou přinášející zisk, což sice není nijak převratný objev, ale občasné připomenutí neuškodí. Občasné připomenutí, případně posílení odborů a větší angažovanost pracovníků - v této oblasti by se Kapitalismus dal považovat i za celkem smysluplnou agitku. Ano, s tímhle jít mezi obyčejné lidi a ne s tím, ať si nezodpovědně napůjčují dolárky za lichvářský úrok a pak odmítnou nést zodpovědnost. Poměrně solidně - rozuměj v rámci možností objektivně, jakkoliv s nezbytnou estrádou - je zde rovněž rozpitvána státní finanční pomoc krachujícímu Wall Streetu, jejíž schválení Kongresem je zde bráno coby vítězství lobby bank a realitních makléřů a vůbec všeho toho shnilého a odporně bohatého, co produkuje kapitalismus. Nelze se ovšem ani v nejmenším divit, že někdo by rád věděl, kam se ty peníze vlastně poděly, jakkoliv je představa, že stačí si pro ně přijet s náklaďákem ("Já je zavezu zpátky do státní pokladny, fakt, slibuju!") übernaivní. Totiž byla by, pokud by se to nebralo jenom jako další šaškárna, či lépe řečeno provokace. A tak nějak se nemůžu ubránit dojmu, že když něco zesměšňuju, tak nad tím musím mít co? Nadhled... Ještě něco málo k hudebnímu doprovodu - no mezi všemi těmi srdcervoucími šlágry chyběla snad už jenom Beethovenova Měsíční sonáta. Tolik cukru a tolik biče - tomu se občas říká i kýč. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je zaujatý, o tom žádná ale na druhou stranu se jedná o člověka, který se snaží ukázat, že to tu je špatně a snaží se nám ukázat, co přesně nefunguje. Navíc je u toho vtipný a je u toho hodně sžíravý. Za mě jsou jeho dokumenty prostě paráda a tenhle to pro mě také dokazuje. Jeho myšlenky s mými celkem souzní. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Moorovi dokumenty mají klesající tendenci. Už předcházející "díla" byla diskutabilní. To co předvedl teď....:)...i keynesiánec by dostal infarkt. Absoultně lže a zřejmě opravdu nechápe měnový systém a fungování peněz - zejména jejich HODNOTU. Už ten začátek, kdy porovnává USA a starověký Řím - demagogie v jeho podání je neuvěřitelně legrační. Mám pocit, že ztratil definitivně soudnost...jeho běhání s pytlem peněz a zevlování u bank bylo idiotské. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)
  • Film vyšiel aj pod ďalšími alternatívnymi názvami, a to The New Movie a Untitled Michael Moore Project. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama