Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyricky laděný snímek se odehrává v zasněžených norských horách, kam se po smrti své matky přestěhuje k tetě dvanáctiletá Unn. Zamlklá dívčina nalézá spřízněnou duši ve stejně staré Siss. Jednoho večera mezi oběma dojde k nesmělému erotickému sblížení, za které se obě stydí. Druhý den se Unn rozhodne místo cesty do školy jít se podívat na ledový palác vytvořený zamrzlým vodopádem. Při procházení krásným dílem přírody se ztratí a umrzne. Siss se najednou musí vyrovnávat se smrtí své kamarádky i s dotazy týkajícími se jejího vztahu k ní. Film byl natočen podle novely Tarjei Vesaase, která je považována za klasické dílo norské literatury. (Flarnytryl)

(více)

Recenze (10)

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin. Knižní předlohu jsem četl kdysi velice pradávno, snad téměř před čtyřiceti lety a musím říci, že na mně tehdy zapůsobila tak mocně, že jsem si od té doby pořád představoval, jak by to vypadalo zfilmované. No a ono se stalo. Film samozřejmě vypadá úplně jinak, než jsem si představoval já, ale rozhodně ne špatně. Jak jsem vyrozuměl, jedná se zřejmě o nízkorozpočtový nezávislý film, což samozřejmě nemůže neovlivnit výsledek. Všechny scény v "ledovém zámku" by měly být samozřejmě mnohem velkolepější (aspoň tak, jak jsou popisovány v knize), rovněž děj byl osekán opravdu až na tu kost (úplně vypadly jak úvodní charakteristiky obou dívek, tak i náznak rodících se sympatií mezi Siss a jejím spolužákem v závěru, jakož i celá apoteóza nastupujícího jara, která v knize tvoří vlastně nejobsáhlejší kapitolu), ale přesto je možno výsledek označit za zdařilý. Snad i sám pan Stanislavskij by byl spokojen: diváka se v žádném případě nemůže zmocnit pocit, že se mu lže. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film spadajúci do kategórie, ktorá ma zatiaľ väčšinou nesklamala, práve naopak. A teda celkom civilná dráma zo života, v ktorej sa ale vyskytuje nejaký nadprirodzený prvok, resp. živel. Bojovať s ním je síce nad schopnosti postáv, ale v podstate si cestu k nemu akosi zvolili sami. Tiež pôsobí v deji ako katalyzátor osudu hlavných hrdinov. Patrí sem napríklad Ľadová búrka, Mysterious Skin a Donnie Darko, aj keď ten je skôr kategória sama o sebe. Tento prvok môže mať však ešte aj iný význam. Krehký svet detí na prahu dospievania, zmätených objavovaním svojej sexuality v nehostinnom svete, ktorý ich nevíta s otvorenou náručou, práve naopak, odsúva do role outsiderov, je tu v kontraste s neľútostnou silou zimnej prírody. Nemôžem povedať, že by mi tento mĺkvy film pripomínal Bergmana, ale bol celkom lyrický, no už o niečo menej pôsobivý. A podľa mňa by sa tieto prvky mali aspoň približne rovnať. Toto dielko by sa dalo nazvať aj Balada o vodopáde a v tej súvislosti by som to skúsil zasociovať, že na mňa síce mal istý dopad, ale asi len ako tá voda, ubehla chvíľa a už som vyschol. Ak bolo účelom pôsobiť natoľko sugestívne, aby ten dopad vyvolal šok pripomínajúci zajatie ľadovej vody zobrazované vo filme, potom sme sa trochu minuli. ()

Reklama

Dimo 

všechny recenze uživatele

Typicky severské. To znamená málomluvné s dlouhými pohledy a scénami, lehce kontroverzně erotické, studené a zde i depresivní. Není to vůbec špatné a má to atmosféru. Přestože tedy film má co říct a dá se v něm hledat i nevyřčené, navíc díky ledovým exteriérům je i na co koukat, lehce vzbudí i přes opravdu krátkou stopáž dojem prázdna. Hodnocení je přesně na půl cesty mezi 3 a 4 * a podíval bych se ještě jednou, což je dobré znamení. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Příběh o zimě a o smrti. Ani ne smutný, ani ne krutý. Takový každodenní. Taková každodenní láska uprostřed hluboké norské zimy, která jenom na chvíli zasvítí a zase zhasne a její světlo se ještě dlouho poté odráží ve stěnách zamrzlého vodopádu, který se mrazem proměnil v ledový palác. Pomalý, jímavý a krásný film o věcech které odcházejí se zimou a s jarem a o jedné malé holce, která se jim učí rozumět. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny melancholicko-magický film. Takmer bez deja, minimum dialógov, no napriek tomu zaujímavý. Is-slottet z titulu filmu znamená ľadový palác, v ktorom sa stratí jedna z dvojice dievčat - zábery blúdiaceho dievčaťa patria k najpozoruhodnejším z celého filmu. Mierne ma zmiatla nahota hlavných protagonistiek filmu (majú 12 rokov), ale budiš. Nie príliš vhodné pre zdeprimovaných odporcov zimy. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama